Vodeći pomorski prevoznik CMA CGM širi poslovanje na Balkanu

Ministarstvo saobraćaja posetila je kompanija CMA CGM iz Francuske, koja je jedna od tri vodeće svetske kompanije i prva u Francuskoj za prevoz kontejnera pomorskim putem.Sastanku su pored državnog sekretara Miodraga Poledice i pomoćnika ministra Mirjane Trifunović prisustvovali i saradnici Sektoru za vodni saobraćaj i bezbednost plovidbe, Tanja Lukić i Veljko Kovačević. Delegaciju kompanije CMA CGM Grupa predstavljalo je najviše rukovodstvo kompanije Kristian de Frujt, Simon Spejsi, Peter Dolinsek i Milutin Gojković.

CMA CGM Grupa je prisutna u više od 150 zemalja u svetu, kroz mrežu od preko 650 agencija, sa više od 18.000 zaposlenih širom sveta, pri čemu samo u Francuskoj zapošljavaju oko 4.700 pomoraca. U vlasništvu kompanije je 414 prekookeanskih brodova. Ozbiljnost rada kompanije CMA CGM ogleda se i u njihovom planu da u narednih 28 meseci izgradi 31 pomorski kontejnerski brod, što otvara mogućnost zapošljavanja dodatnih 1200 pomoraca.

Interes za Republiku Srbiju kompanija je iskazala u skladu sa planom poslovanja, koji podrazumeva širenje i na tržište Balkana. Srbija kao potencijalno tržište je uvrštena zahvaljujući preduzetim i planiranim aktivnostima Ministarstva saobraćaja u poslednjih par godina. Imajući u vidu da u Republici Srbiji postoji 5.000 sertifikovanih pomoraca, od kojih je oko 1.050 u zvanju oficira, zapovednika i upravitelja mašine, konstatovan je interes za razmatranje mogućnosti za osnivanje kompanije koja će posredovati pri zapošljavanju pomoraca. Na taj način podržale bi se odredbe Zakona o pomorskoj plovidbi, kojima se regulišu obaveze u skladu sa odredbama Konvencije o radu pomoraca (MLC) i STCW Konvencije.

Imajući u vidu da je sastanak bio uvod u ostvarivanje bliže saradnje između kompanije koja uživa svetsku reputaciju i srpske administracije, izraženo je obostrano zadovoljstvo i nada da će se saradnja nastaviti čime bi se pružila podrška Republici Srbiji u njenoj promociji kao države koja ima plan da se uključi u pomorsku privredu na jedan pažljivo planiran i dugoročan način.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.