Vrhovni sud Danske presudio PROTIV kompanija Maersk i TotalEnergies u poreskom sporu

Danski vrhovni sud doneo je prošle nedelje u sredu presudu protiv kompanija A.P. Moller-Maersk i TotalEnergies u slučaju povezanom s prihodima ove dve kompanije u naftnom i gasnom biznisu u Alžiru i Kataru.

Slučaj je pokrenula danska Poreska uprava, a reč je o navodnoj zloupotrebi transfernih cena – cena koje se formiraju u poslovanju između povezanih kompanija. Prema tvrdnjama Poreske uprave, Maersk-ova naftna podružnica, koja je 2017. godine prodata kompaniji TotalEnergies u sklopu ugovora vrednog 7,45 milijardi dolara, utajila je porez u Danskoj između 2006. i 2008. godine, prenosi Pomorac.hr pozivajući se na Splash247.

Prema optužnici, Maersk-ova naftna podružnica tokom navedenog razdoblja besplatno je isporučivala robu i usluge dvema drugim podružnicama, čime je Maersk izmenio svoj oporezivi prihod u Danskoj.

Vrhovni sud Danske presudio je da Maersk i TotalEnergies moraju da plate porez na 1,3 milijarde danskih kruna (oko 187 miliona dolara) prihoda ostvarenog od 2006. do 2008. godine. Time je poništena presuda Visokog suda iz 2022, kojom su kompanije oslobođene svih optužbi, što je dovelo do žalbe Vrhovnom sudu. Dve kompanije takođe moraju da u roku od dve nedelje plate 4 miliona danskih kruna (nešto manje od 600.000 dolara) za sudske troškove kao i 3 miliona danskih kruna (oko 430.000 dolara) kamata Poreskoj upravi.

– Iako smo iznenađeni presudom, ona neće imati nikakvih finansijskih posledica za A.P. Moller-Maersk – navela je ova kompanija u saopštenju.

Kako bi izbegli moguća plaćanja kamata, Maersk ih je već uključio u prethodna plaćanja poreza pre prodaje svoje naftne i plinske podružnice kompaniji TotalEnergiesu, naveo je Maersk.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.