Koridor između Indije, Bliskog istoka i Evrope kao alternativa kineskom projektu „Pojas i put“

Američki predsednik Džo Bajden i njegovi saveznici objavili su planove za izgradnju železničkog i pomorskog koridora koji bi povezao Indiju s Bliskim istokom i Evropom. Ovaj ambiciozni projekat ima za cilj podsticanje ekonomskog rasta i političke saradnje, a obuhvatio bi Indiju, Saudijsku Arabiju, Ujedinjene Arapske Emirate, Jordan, Izrael i Evropsku uniju, prenosi Danas.

Bajden, indijski premijer Narendra Modi i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen objavili su to tokom godišnjeg samita Grupe 20 najvećih svetskih ekonomija koji je održan proteklog vikenda u Nju Delhiju. Projekat je deo inicijative pod nazivom „Partnerstvo za globalno ulaganje u infrastrukturu“.

– Taj koridor bi pomogao jačanju trgovine, transportu energetskih resursa i poboljšanju digitalne povezanosti – rekao je Džejk Salivan, Bajdenov savetnik za nacionalnu bezbednost.

Železnički i pomorski koridor bi pomogao da se fizički poveže ogroman deo sveta, a doprineo bi i većoj digitalnoj povezanosti i omogućio veću trgovinu među zemljama, uključujući i energetske proizvode kao što je vodonik. Iako zvaničnici Bele kuće nisu dali rok za njegov završetak, koridor bi predstavljao fizičku i ideološku alternativu kineskom infrastrukturnom programu „Pojas i put“. Bela kuća nije dala detalje o tome kako će projekat biti finansiran.

Salivan je rekao da će poboljšana infrastruktura podstaći ekonomski rast, pomoći da se zemlje na Bliskom istoku okupe i da se taj region uspostavi kao čvorište za ekonomske aktivnosti umesto što je „izvor izazova, sukoba ili kriza“.

Fon der Lajen je projekat opisala kao „ništa manje nego istorijski“ i kao „ekonomski koridor Indija – Bliski istok – Evropa“ koji će trgovinu između Indije i Evrope ubrzati za 40%.

Projekat će uključivati železničku vezu, kao i kabl za električnu energiju, cevovod vodonika i kabl za prenos podataka velike brzine, a Fon der Lajen u pripremljenom tekstu saopštenja projekat opisuje kao „zeleni i digitalni most preko kontinenata i civilizacija“.

Najavljen je i Trans-afrički koridor koji bi trebalo da povezuje angolsku luku Lobito sa provincijom Kananga u Demokratskoj Republici Kongo i regionima rudnika bakra u Zambiji, prenosi Danas.

Foto: Pixabay/Marcus Trapp, ilustracija