Xella robu iz apatinske fabrike ponovo prevozi Dunavom umesto drumom

Multinacionalna kompanija Xella, proizvođač građevinskih materijala i rešenja za izgradnju, nastavila je projekat transporta građevinskog materijala Dunavom. Kako je saopšteno iz kompanije koja je inače poznata širom sveta po razvoju inovativnih proizvoda i rešenja koja su ekološki održiva i energetski efikasna, nedavno je iz njihove fabrike u Srbiji, u Apatinu, do Rumunije dopremljena nova količina robe rekom.

Roba je od srpske do rumunske luke transportovana uz pomoć dva teretna broda, u koje je spakovano ukupno 2.047 tona Silka blokova, od kojih će deo biti ugrađen u jedan od aktuelnih projekata u Bukureštu. Ukupno su transportovane 2.132 palete, a kako u saopštenju navode, za prevoz tolike količine robe drumom, bila bi potrebna 82 kamiona. Zbog toga ne treba da čudi podatak da je uz pomoć rečnog transporta izbegnuta emisija velike količine izduvnih gasova – u odnosu na drumski prevoz emitovano je čak 64,3% manje ugljen-dioksida.

Ostajemo na putu održivosti i nastavljamo da trasiramo ekološki način transporta svojih proizvoda, poručuju iz ove kompanije.

– Na isporučenu količinu Silka blokova, ušteda CO2 iznosila je čak 107 tona u poređenju sa drugim mogućim vidovima transporta. Zapremina isporuke je 1.181 kubika, a razdaljina luka je 847 kilometara – navodi se u saopštenju.

Xella u saopštenju naglašava i da su benfiti teretnog saobraćaja na Dunavu pre svega značajno smanjenje emisije ugljendioskida, ali i ušteda troškova i ublažavanje zagušenja puteva. Zbog toga, ovaj transport predstavlja poželjnu alternativu drumskom.

Prema rečima Sebastiana Dime, menadžera lanca snabdevanja u Xella Rumunija, važan izazov u budućem poslovanju i ovakvim projektima biće pronaći pravi tip plovila za ovaj vid transporta, dovoljno širok da ima prostora za manevrisanje tokom utovara viljuškarom.

Da bi se podstakao transport robe Dunavom, potreban je niz mera koje bi ga olakšale i učinile efikasnijim, smatra.

– To uključuje, između ostalog poboljšanje infrastrukture, jer bi unapređenje lučkih objekata i navigacionih pomagala učinilo rečni transport efikasnijim i pouzdanijim. Usklađivanje propisa, odnosno pojednostavljivanje carinskih procedura i propisa između dunavskih zemalja, moglo bi smanjiti kašnjenja i učiniti rečni transport atraktivnijim. Finansijski podsticaji, subvencije ili poreske olakšice kompanijama koje biraju zelenije opcije transporta mogle bi povećati njihovu konkurentnost u odnosu na tradicionalni drumski transport. Promovisanje ekoloških prednosti rečnog transporta i podsticanje partnerstava između kompanija, vlada i ekoloških organizacija može dovesti do održivijih logističkih rešenja – poručio je Dima.

Kompanija je ovaj projekat pokrenula u aprilu 2023, kada je organizovala rečni transport iz luke Bogojevo do Rumunije. Tada je brodom ukupno prevezeno 906 paleta Silka blokova, što je količina za koju bi bilo potrebno 38 kamiona. Nakon 6 dana, pošiljka je pristigla u Rumuniju. Ovogodišnja akcija je nastavak tog projekta koji se realizuje zahvaljujući saradnji Xella Srbije i Xella Rumunije.

Foto: Xella (vesti.xella.rs)