Sve više gradova uvodi “zone niske emisije” – šta to znači za prevoznike?

Kako kvalitet vazduha koji udišemo postaje sve značajnije pitanje, tako i lokalne vlasti širom Evrope pribegavaju različitim merama ne bi li obeshrabrile vozače starijih vozila da ulaze u područja u kojima je zagađenje visoko ili im, u određenim slučajevima, potpuno zabranile pristup.

Tokom proteklih nekoliko godina mnogobrojni evropski gradovi uspostavili su takozvane „zone niske emisije“ (low emission zone), kao jedan od načina za smanjenje emisija štetnih gasova. Njihovo uvođenje utiče i na evropsku industriju drumskog transporta.

Šta su Zone niske emisije

Zone niske emisije (LEZ) su oblasti u kojima je organičen pristup vozilima koja najviše zagađuju. To najčešće značina da vozila sa većim emisijama ne mogu ući u ova područja. Takođe, u pojedinim zonama niske emisije vozilima-zagađivačima naplaćuju se visoke takse.

Početkom 2020, neposredno pre pandemije, procenjeno je da je širom Evrope postojalo oko 250 zona niske emisije. U različitim zemljama, ova zelena područja poznata su i pod drugim terminima, kao što su Umveltzonen (Nemačka), Milieuzones (Holandija), Zone a Circulation Restreinte (Francuska), Clean Air Zone (V.Britanija), Miljozone (Danska) itd.

Procenjuje se da je uvođenje zona niske emisije jedan od najefikasnijih načina da se smanje emisije lebdećih čestica, ozona i azot-dioksida, koji važe za tri glavna zagađivača u Evropi. Većina zona niske emisije podrazumeva restrikcije za autobuse i teretna vozila preko 3,5 tona, dok se pojedine odnose i na kombi vozila, minibuseve, kampere, automobile, pa čak i motocikle.

Uticaj na transportnu industriju

Nema sumnje da je i industrija drumskog transporta pod velikim pristikom da smanji svoj uticaj na klimu.

Prevoznici se već sada suočavaju sa određenim restrikcijama, a sasvim je izvesno da će u budućnosti morati da još intenzivnije vode računa o planiranju svojih flota u skladu sa ekološkim zahtevima. Zone niskih emisija samo su jedna od stavki na tom spisku.

Primera radi, London je od 1. marta prošle godine pooštrio pravila za pristup “zoni niske emisije”. Kada je reč o teretnim vozilima preko 3,5 tona, nova pravila podrazumevaju da u centralna područja bez nadoknade mogu ući samo Euro 6 vozila, dok ona nižih standarda moraju platiti 100 (euro 5 i euro 4) ili čak 300 funti dnevno (za vozila euro 3 i manjeg emisionog standarda).

U Holandiji, koja je poznata kao jedna od najnaprednijih zemalja na polju zaštite životne sredine, na početku 2022. takve zone bile definisane u čak 14 gradova. Osim toga, najavljeno i dalje širenje.

Zone niske emisije u ovom trenutku pre svega su ograničavajući faktor za distribuciju, odgovor na potrebe e-commerce sektora, kao i dostavu pošiljki, pre nego za međunarodni drumski transport, budući da dugolinijski kamioni robu dopremaju do skladišta na obodima grada.

Albrecht Fietz/Pixabay

Sa druge strane, analitičari su složni u oceni da bi zone niskih emisija u budućnosti mogle samo da rastu – očekivano je širenje obuhvata zona, sve veći broj gradova koji će se odlučivati za LEZ, kao i sve strožiji propisi, odnosno stremljenje ka takozvanim „zero-emission zones“. Uzmimo primer Belgije, koja je veoma aktivna u ovoj oblasti: pojedini gradovi – kao što je lučko čvorište Antverpen, ulažu dalje napore da se zone prošire uvođenjem „lovaca“ na zagađivače i na obodima grada.  

Sa svetom koji teži budućnosti sa nultom emisijom štetnihh gasova, ne bi bilo iznenađujuće i da pojedina centralna gradska jezgra u potpunosti postanu zabranjene zone za vozila sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem.

Rešenja za prevoznike: nove tehnologije

Uspostavljanje zona niske emisije u centrima gradova sve intenzivnije zahteva od aktera u industriji drumskog transporta tereta promišljanje o alternativnim rešenjima.

Jedno od njih je i korišćenje vozila na alternativni pogon, što bi značilo planiranje poteza unapred i pripremanje za CO2-zero politiku.

Transportna preduzeća kupovinom hibridnog vozila mogu da značajno povećaju iskorišćenost kapacitet i smanje vreme koje ono provodi u mirovanju – i tokom kojeg ne zarađuje novac. Činjenica da je tada na raspolagnju i tihi električni režim, daje mogućnost za efikasne isporuke i tokom večernjih časova, kao i jednostavno izbegavanje gužvi tokom saobraćajnih špiceva.

Postojanje zona niskih emisija je takođe još jedan razlog za korišćenje savremenih softverskih rešenja, koja vam omogućavaju planiranje upotrebe sopstvene flote i slanje isključivo ekološki prihvatljivih vozila u gradove sa zonama niske emisije. Osim toga, planiranje i optimizacija ruta znače i uštedu novca, koji kasnije možete da uložite u savremene kamione, koji će moći da odgovore rastućim klimatskim zahtevima.