Zbirni kontejnerski transport – model za optimalan lanac snabdevanja

Otvaranjem svoje četrnaeste direktne pomorske zbirne linije iz Azije za Balkan, međunarodna kompanija „World Transport Overseas“ (WTO) je nastavila realizaciju svoje strategije širenja kao jedan od lidera na tržištu Centralne i Istočne Evrope i misije da klijentima u Srbiji i širem regionu ponudi mogućnost povoljnijeg i bržeg lanca snabdevanja robom sa Dalekog istoka.

Kao posebna oblast i veoma efikasno rešenje prilikom uvoza robe sa Dalekog istoka, WTO Serbia nudi zbirni kontejnerski transport (LCL) koji uključuje direktan servis iz luke utovara do luke istovara čime se skraćuje vreme plovidbe i ukupno vreme putovanja pošiljke u poređenju sa pomorskim zbirnim pošiljkama koje se sabiraju u pretovarnim lukama, i nakon pretovara upućuju do luke istovara.

Sa zadovoljstvom možemo konstatovati da smo, zahvaljujući našem stručnom timu i međunarodnoj mreži partnera, uspeli da ostvarimo zacrtan cilj –potpunu pokrivenost azijskog tržišta preko svih glavnih utovarnih luka sa direktnim sedmičnim zbirnim linijama ka našem tržištu. To najčešće uključuje organizaciju zbirnog transporta „od vrata do vrata“ za sve vrste generalnog tereta, kao i organizaciju prevoza kontejnerskog, vangabaritnog i specijalnog tereta – navodi Bogdan Gavrilović, menadžer prodaje „World Transport Overseas“ u Srbiji.

Koje su glavne prednosti zbirnog transporta (LCL)?

Kao ključne prednosti ovog vida transporta javljaju se konkurentna cena, mogućnost optimizacije lagera i manjeg vezivanja novčanih sredstava.

Ono što bismo napomenuli kao dodatnu prednost, jeste mogućnost ugovaranja nepromenljivih cena za duže periode nabavke. Uz sve navedene prednosti zbirnog servisa, u mogućnosti smo da ponudimo približno isto vreme putovanja kao i za pojedinačne pošiljke – objašnjava Gavrilović i dodaje da je to razlog što sve više kompanija bira ovaj vid transporta kao svoj lanac snabdevanja robom sa Dalekog istoka.

Koji je potencijal ovog vida transporta?

U korak sa savremenim logističkim rešenjima, WTO je dodatno optimizovao i prilagodio uslugu potrebama klijenata. U saradnji sa partnerima u Aziji razvili su veoma efikasan sistem preuzimanja i dostave pošiljki „od vrata do vrata“ sa razvijenom mrežom čvorišta i skladišnih centara u unutrašnjosti Azijskog kontinenta. Na primer, samo u regiji oko Šangaja, klijentima je na raspolaganju 16 najsavremenijih čvorišta i skladišnih centara gde se vrši konsolidacija robe, tako da se optimalna transportna ruta i transportni trošak po jedinici znatno smanjuju.

Takođe, sam proces transporta je transparentan i klijent u svakom trenutku može proveriti status svoje pošiljke kao i očekivano vreme pristizanja na finalnu destinaciju.

– Uz sve navedene prednosti, očigledno je zašto ovaj vid transporta beleži veliki rast u poslednjih desetak godina, kako u svetu, tako i u regionu – pre svega, na korist lokalnih uvoznika – dodaje sagovornik.

Svesni su da u današnjem međunarodnom poslovanju i saobraćaju postoji niz izazova za koje imaju spremna logistička rešenja koja čine poslovanje predvidljivijim i pouzdanijim.

– Svojim pristupom i sagledavanjem potreba klijenata pojednostavili smo i optimizovali sam proces uvoza robe sa Dalekog istoka – zaključuje Gavrilović.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.