Igor Hribar, direktor prodaje u kompaniji DB Cargo za Austriju i JIE – Tražimo partnere u Srbiji

I pored svih poteškoća, Srbija je i dalje interesantna za transport robe železnicom. Najviše zbog svog geografskog posložaja, tačnije – nalazi se na najkraćem putu za prevoz robe iz zemalja Zapadne Evrope u Tursku, rekao je u intervjuu za PlutonLogistics Igor Hribar, direktor prodaje u kompaniji DB Cargo za Austriju i Jugoistočnu Evropu, koji je na Konferenciji o održivom transportu na Zlatiboru govorio o poslovanju kompanije u ovom regionu, razvojnim projektima, kao i o planovima.

Kompanija DB Cargo je deo DB Shenker-a jedne od najvećih logističkih kompanija na svetu. DB Cargo , sa sedištem u Nemačkoj, ima kompanije širom Evrope – u Italiji, Francuskoj, Poljskoj, Bugarskoj, Velikoj Britaniji…

PL: Kako biste poredili tržište železnice u Centralnoj i Jugoistočnoj Evropi?

– Kvalitet usluga na železnici se razlikuje od države do države. Kada govorimo o efikasnosti železnice, ne možemo da uzmemo u obzir samo tačnost i brzinu vozova. Na primer, velika je razlika da li je moguće da saobraća voz od 500 metara dužine ili od 700 metara. Performanse u Zapadnoj Evropi su bolje – možete voziti duže i teže vozove nego u JIE.

Dalje, u zemljama Jugoistične Evrope nije bilo važnijih investicija u infrastrukturu poslednjih godina, što svakako utiče na naš posao. U Srbiji, Mađarskoj, Rumuniji i Bugarskoj su sada pokrenuti infrastrukturni projekti. Mi, svakako, pozdravljamo početak rekonstrukcije i modernizacije. Iako će nam to stvarati neke operativne izazove.
Kada zbog radova zatvorite deo pruge ili granični prelaz to će svakako uticati na naš rad. Potrebna nam je bolja infratruktura, ali ćemo do završetka radova morati da se drugačije organizujemo.

Granice su još jedan od izazova, posebno ove godine zbog migrantske krize. U Srbiji, konkretno, modernizacija infrastrukture je u toku. Verujem da ćemo sa našim partnerom, u ovom slučaju kompanijom Serbia Cargo, pronaći adekvatno rešenje za prevazilaženje problema.

PL: Koliko ste angažovani u Srbiji?

– Sa Srbijom imamo najviše dodirnih tačaka u tranzitu. Prevozimo robu iz Zapadne i Centralne Evrope u Grčku i Tursku. Zajedno sa našim partnerima transportujemo do 1.000 vozova godišnje. Ono što se mora naglasiti je da je preko Srbije i dalje najkraća ruta. Osim toga, vaša zemlja je uvek interesantno tržište. Posebno poslednjih godina zbog rasta industrijske proizvodnje. Ipak, malo je industrijskih kompleksa koji imaju svoje koloseke, ili su ti koloseci u funkciji. To nas primorava da razmišljamo o drugim rešenjima.

PL: O kakvim rešenjima je reč? Potrebni su vam partneri u Srbiji?

– Transport robe železnicom se ne ograničava više samo na vagone. Sada kombinujemo i druge vidove saobraćaja, drumski transport na primer. Zato i u Srbiji tražimo partnere za pružanje kompletne usluge. Zainteresovani smo za intermodalne terminale, logističke centre… Dao bih primer da postoji samo jedna redovna intermodalna linija do Luke Rijeka. Smatram da je potencijal daleko veći.

PL: Na kojim projektima DB Cargo sada radi?

– DB Cargo se fokusira na maksimalnu iskorišćenost svoje mreže i povezivanje svih država u okviru nje. Tu su i projekti povezivanja evropskih država sa Kinom, tako da je ove godine voz iz Kine stigao do UK. Planiramo da direktno povežemo i druge države, Italiju i Kinu na primer… Otvaramo ponovo rutu za Tursku i Iran.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.