Gradski prevoz budućnosti

Do sada ste čuli mnogo o mehanizmima buduće mobilnosti, pametnim gradovima i ostalim inovativnim idejama koji služe da gradski prevoz učine prijatnijim i dostupnijim u godinama koje dolaze. Međutim, konkretnih primera ima malo i još uvek su daleko od ostvarenja. Nakon leta, sa početkom nove školske godine, ovaj san će postati stvarnost u Grenoblu i okolini. Time će grad u francuskim Alpima postati pionir u budućoj mobilnosti. Oktobra 2014, 70 Toyota „i-ROAD“ i „COMOS“ ultra-kompaktnih električnih vozila i oko 30 stanica za punjenje razvijenih i održavanih od strane EDF-ove podružnice Sodetrel, biće spremni za korišćenje u periodu od tri godine, zahvaljujući jedinstvenom partnerstvu između grada i gradske opštine Grenobla, francuske energetske kompanije EDF, japanskog proizvođača automobila Toyota i Citélib-a, lokalnog operatera za iznajmljivanje vozila.

Povezivanjem sa IT infrastrukturom javnog prevoza, ovaj novi način iznajmljivanja vozila će dopuniti ponudu Citélib-a, trenutnog servisa za iznajmljivanje automobila u Grenoblu, tako što će omogućiti korisnicima da uzmu jedno od malih električnih vozila na jednoj lokaciji i vrate ga na drugoj.

Takođe, projekat ima za cilj promociju konekcije između javnog prevoza (tramvaji, autobusi, vozovi) i novog modela lične mobilnosti upotrebom malih vozila, koja ne zahtevaju onoliko prostora koliko zahtevaju konvencionalna vozila. Glavna ideja je omogućiti putnicima da voze prvih i zadnjih nekoliko kilometara svog puta, radi povećanja fleksibilnosti, očuvanja vremena, a u cilju smanjenja saobraćajne gužve i poboljšanja kvaliteta vazduha u centru grada.

Citélib by Ha:mo odgovara izazovima današnjice….i štedi vaše vreme

smart_city_090714Novi društveni trendovi i ponašanja potrošača jasno pokazuju da je održiva mobilnost već prisutna u svesti ljudi. Jedino pitanje je koliko brzo će se ovo tržište razvijati. Istraživanja pokazuju da je prosečno dnevno vreme putovanja u Evropi između 40 i 50 minuta. Putici sve više koriste javni transport, ali većina njih i dalje mora da pešači dobrih 15 minuta do svoje krajnje destinacije. Nove IT tehnologije, uparene sa inovativnim rešenjima za mobilnost, omogućavaju fleksibilniji način prevoza i bez pogovora će postati ključne u budućnosti malih gradova. Samo zamislite, ponedeljak je ujutru.

Napuštate vaš stan na periferiji Grenobla u 7:25, kako biste otišli na posao. Još uvek uspavani hvatate tramvaj do centra grada – oko 20 minuta vožnje. Silazite i čekate autobus još par minuta. Deset minuta kasnije, autobus vas ostavlja pet minuta daleko od posla. Sada je 8:05. Opet kasnite na sastanak koji je zakazan u 8 časova, a niste stigli ni da popijete jutarnju kafu. Ponekad, radi veće fleksibilnosti, krenuli ste automobilom. Vozite do centra grada, ali to znači da morate da krenete još ranije, u 7:15 i nemate garancije da ćete stići na vreme, uzimajući u obzir saobraćajnu gužvu i vreme koje vam je potrebno da biste našli parking mesto. Zvuči poznato? Sa Citélib by Ha:mo sistemom, recite doviđenja stresu.

Tokom vaše vožnje tramvajem izvadite vaš pametni telefon. Uz pomoć aplikacije, možete videti dostupnost i-ROAD vozila na vašem uobičajenom stajalištu. Sa samo par klikova možete ga rezervisati i platiti. Uz pomoć druge aplikacije možete videti stanje saobraćaja i javnog prevoza, tako da možete da isplanirate najbolju rutu za taj dan. Jednom kada ste u tramvaju, sve što treba da uradite je da povežete vaš telefon sa stanicom za punjenje, kako biste rezervisali vaš i-ROAD. Za šest minuta, stižete do stanice za punjenje koja se nalazi dva minuta od vašeg posla. Sada je 7 i 53 minuta – dovoljno vremena za šoljicu kafe pre vašeg sastanka u 8 časova. Upravo ste uštedeli 30% vremena koje utrošite na putovanje. Idete još negde tog jutra? Nikakav problem. U Grenoblu postoji oko 30 stanica, što je dovoljno gusta mreža da vas odvede što bliže vašem odredištu.

Jedinstveno partnerstvo sa jasnom vizijom urbane mobilnosti u budućnosti

Udruživanjem svojih znanja i iskustava, partneri na ovom projektu nude Grenoblu inovativan servis koji će omogućiti procenu potencijala nove vrste prevoza u stvarnim uslovima. Christophe Ferrari, predsednik  Grenoble-Alpes Métropole objašnjava:

 – Grenoble-Alpes Métropole društvo je uvek bilo otvoreno za inovacije. U smislu veličine, ovaj sistem je sasvim pogodan za ovakav test, a u Grenoblu tradicionalno se usuđujemo da uradimo tako nešto.

 Takođe je dodao: „Samo partnerstvo između nas, Toyote, EDF-a i Citélib-a, lokalnog servisa za iznajmljivanje vozila, je novina u Francuskoj. Sjajna je prilika za našu zajednicu da u naredne tri godine ekskluzivno jedini u Evropi testiramo novi način putovanja, koji je ne samo inovativan, već i ekonomičan i ekološki. To je eksperiment koji koristi našem stanovništvu, a trebalo bi da bude primer koji će i drugi slediti.“

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.