U fabrici u Kragujevcu uskoro počinje probna proizvodnja novog električnog automobila

Probna proizvodnja automobila na električni pogon u Stellantisovoj fabrici u Kragujevcu počeće u narednim nedeljama, a prema saznanjima agencije Beta, zvanično predstavljanje novog modela javnosti, očekuje se na leto. Prema navodima izvora agencije, serijska proizvodnja električnog automobila u punom kapacitetu, u dve smene, trebalo bi da krene u oktobru.

Prema nezvaničnim saznanjima, novi električni automobil iz fabrike u Kragujevcu neće ličiti na „pandu“,  biće veći i podsećaće na gradski SUV, a najveći iskorak biće električni motor koji će biti ugrađen u novi model.

Da je na pomolu veliki posao i ozbiljna serijska proizvodnja navode i izjave Samostalnog sindikata Stellantisove fabrike u Kragujevcu o tome kako je prevremeno povučeno više od 100 radnika koji su bili na privremenom radu u pogonima ove fabrike automobila u Slovačkoj i Poljskoj. Ovo pojačanje je uz oko 500 zaposlenih u fabrici moguće pregrupisavanje uoči početka proizvodnje.

Predsednik fabričkog sindikata Saša Đorđević je rekao agenciji Beta da se prva grupa radnika iz Slovačke vratila u Kragujevac krajem decembra, a poslednja krajem februara, kao i da su se odmah po povratku uključili u rad fabrike.

– Oni su se vratili ranije u Srbiju, posle godinu i po rada u inostranstvu, zbog potreba proizvodnje u Kragujevcu, što je takođe dobar znak da se sve u vezi sa početkom proizvodnje novog automobila odvija planiranim tempom – rekao je Đorđević i dodao da su ovi radnici za vreme rada u inostranstvu „zamrzli“ svoj radni status u kragujevačkoj fabrici, odnosno da su imali ugovor o neplaćenom odsustvu u trajanju od dve godine. Prema ugovoru, njima je uoči odlaska isplaćen bonus od 11.000 evra, a po povratku još 6.000 evra, s tim što je ovaj iznos umanjen budući da su radnici proveli u „pečalbi“ kraći period. Đorđević je naveo da se očekuje značajniji prijem novih zaposlenih u aprilu ili maju.

Pre zvanične promocije novog automobila, očekuje se organizovanje probne vožnje ulicama Kragujevca i Šumadije, ali pod maskom, jer je sakrivanje izgleda novog modela tokom probne vožnje uobičajena praksa automobilske fabrike. Kragujevčani se sećaju da se i Fiat 500L, uoči promocije, najpre vozio „maskiran“, a da se tokom te probne vožnje mogla naslutiti jedino veličina vozila, podseća Beta.

Stellantis najavio novi model: hibridna „pandlina“ iz Kragujevca već 2024.

Foto: Unsplash/Lenny Kuhne, ilustracija