Izabrane firme za postavljanje elektro-punjača u Srbiji – „Zelene stanice“ na 16 lokacija

Predstavnici javnog preduzeća Putevi Srbije i kompanija Itech Corp i Elcom Bgd potpisali su u Vladi Srbije ugovor o finansiranju izgradnje 16 „zelenih stanica“ na autoputevima, koje će biti opremljene elektro-punjačima. Reč je o projektima izgradnje pratećeg sadržaja puta na postojećim odmorištima i parkiralištima za potrebe korisnika električnih vozila, saopštilo je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Ministar Goran Vesić izjavio je da će Srbija na ovaj način, u narednih nekoliko godina, postati najopremljenija zemlja u regionu kada je u pitanju oprema za električne automobile. Ugovor su potpisali vršilac dužnosti generalnog direktora Puteva Srbije Zoran Drobnjak, Nenad Soldatović iz kompanije Itech Corp d.o.o. i Boško Leković iz kompanije Elcom Bgd d.o.o.

Podsetio je da tri zemlje u Evropi – Nemačka, Francuska i Velika Britanija, već sada imaju više od tri miliona električnih automobila, kao i da Evropska unija procenjuje da će do 2030. godine 30 odsto svih automobilana njenoj teritoriji biti električni. Naši putevi moraju biti opremljeni odgovarajućom infrastrukturom za električne automobile kako bi bili konkurentni, rekao je Vesić.

Ukoliko ne budemo imali ovu infrastrukturu, oni koji prolaze kroz Srbiju, a mi smo tranzitna zemlja, nas će zaobići. Zato je ovo bio poslednji trenutak da krenemo sa izgradnjom, smatra.

Ministar je naglasio da se na putevima Srbije nalazi osam elektro punjača i da je u toku postavljanje 16 elektro punjača, kao i dodatnih sedam na novim deonicama kao što su Moravski koridor i deonica autoputa između Rume i Šapca.

– To znači da ćemo ove godine imati 33 elektro-punjača, uglavnom na naplatnim rampama. Oni su važni za dopunu baterije. Na planiranim zelenim oazama će biti postavljeno između pet i 20 elektro punjača po svakoj oazi, kao i izgradnja prodavnica i restorana površine do 100 metara kvadratnih. To će omogućiti veći broj elektro-automobila na našim putevima –  rekao je Vesić.

On je naveo da je jedan od glavnih razloga zbog kojeg se naši građani još nisu odvažili da kupuju električne automobile upravo nedostatak elektro punjača.

Uveli smo obavezu pumpama na autoputevima da moraju na četiri točilice za gorivo da imaju jedan elektro punjač. Očekuje se postavljanje 80 novih elektro-punjača u prvom talasu, a planira se ukupno 320, rekao je Vesić.

Ministar je naglasio da je zadovoljan rezultatima tendera, kao i da su postojale četiri ponude što govori o značaju samog projekta. Podsetio je da će uskoro početi proizvodnja električnih automobila u Kragujevcu, kao i da naša država daje subvencije u iznosu od 5.000 evra za kupovinu električnih automobila, čime država stimuliše njihovo korišćenje.

– Predložićemo da električni automobili imaju tablice druge boje kako bi lokalne samouprave mogle da im daju popust na parkiranje. Takođe, predložićemo nižu putarinu za takve automobile –  istakao je Vesić i dodao da su projekti koji se tiču električnih automobila značajni zbog zaštite životne sredine.

„Zelene stanice“ na 16 lokacija

Buduće „zelene stanice biće izgrađene na 16 lokacija i to na autoputu Beograd-Subotica, u smeru ka Subotici na odmorištima Lovćenac i Bikovo, dok će se u smeru ka Beogradu nalaziti na lokaciji bivše naplatne stanice Sirig i na odmorištu Kovilj. Na autoputu Beograd-Niš gradiće se kod odmorišta Šepšin u oba smera, dok će se u smeru ka Nišu dodatno nalaziti na odmorišu Bobovište, a u smeru ka Beogradu na odmorištu Markovac.

„Zelene stanice“ na autoputu Niš-Preševo biće na odmorišu Prevalac u smeru ka Preševu i odmorištu Čokot u smeru ka Beogradu. U smeru ka Šidu, na autoputu iz Beograda nalaziće se na odmorištu Buđanovci, dok če se u suprotnom smeru graditi na odmorištu Martinci Jug.

Na autoputu Miloš Veliki buduće zelene stanice nalaziće se na odmorištima Takovo u oba smera, dok će se na autoputu Niš-Dimitrovgrad gradnja predviđena na odmorištima Sinjac, takođe u oba smera, navodi se u saopštenju MGSI.

Foto: Pixabay.com, ilustracija

Subvencije za električna vozila u Srbiji i u 2024. – „Popust“ za kupovinu i do 5.000 evra