Pametni kontejneri više nisu naučna fantastika

Kada bi neko popisao najvažnije izume prošlog veka, na samom vrhu našao bi se se teretni kontejner. Enormno je uticao na razvoj svetske privrede, omogućivši prevoz robe preko celog sveta brodovima, vozovima i avionima za veoma nisku cenu.

Kada kontejner opremimo procesorom, GPS-om, senzorima temperature… dobijamo pametni kontejner.

U svetu se razvija nekoliko modela pametnih kontejnera, a neki su već u praktičnoj primeni. Ideja da se svaki pojedinačni kontejner prati tokom celog puta, da znamo točno gde je, kolika je temperatura unutar njega, na kojem kilometru je doživeo vibraciju koju nije trebao doživeti i slično – do pre 10-ak godina predstavljala je naučnu fantastiku.

No, IT sistemi koji to omogućavaju ušli su u praktičnu uporabu, prvo kod osetljivih tereta, onih u hladnom režimu, a sada sve više i kod “običnih” kontejnera.

Nekoliko glavnih karakteristika svih tih rešenja mogu nam biti uzor u razvoju sistema industrijske elektronike: uređaj mora biti fizički izdržljiv (kontejneri se voze i na otvorenom, pod uticajem kiše, vetra i mora), bitno je odraditi temeljni i važni skup podataka (onda nam ne trebaju velike brzine prenosa), sve mora biti programabilno s drugom postojećom tehnologijom, i na kraju – korisnik treba rezultate, a ne komplikovano održavanje, što znači punu uslugu.

Dalje, uređaj mora biti  što više autonoman, a podaci moraju biti dostupni preko interneta. Na kraju – treba koristiti postojeću elektroniku i postojeće standarde, prenosi logistika.com.

Pročitajte i kakve pametne kontejnere ima CMA CGM.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.