Voda umesto benzina – „Bosch“ inovacija smanjuje potrošnju goriva za 13%

Da li ste znali da se čak i kod naprednih benzinskih motora ne iskoristi oko 20% goriva? Deo benzina se upotrebljava za hlađenje umesto za pogon, posebno pri velikim brzinama. Bosch zahvaljujući svom novom sistemu ubrizgavanja vode pokazuje da to ne mora biti tako. Posebno prilikom velikog ubrzanja ili vožnje po auto-putu, ubrizgavanjem dodatne količine vode moguće je smanjenje potrošnje goriva za do 13%.

 – Zahvaljujući novom ubrizgavanju vode pokazujemo da motor sa unutrašnjim sagorevanjem ima još nekoliko trikova u rukavu –  izjavio je dr Rolf Bulander, predsednik poslovnog sektora Mobility Solutions i član upravnog odbora kompanije „Robert Bosch GmbH“.

Ušteda goriva koju nudi ova tehnologija posebno se prikazuje u tro-cilindarskim i četvoro-cilindarskim „downsizing“ motorima: drugim rečima, upravo u onim motorima koji se nalaze ispod haube bilo kog prosečnog automobila srednje veličine.

Dodatno pojačanje motoru sa turbopunjačem

Međutim, ušteda goriva nije jedina oblast u kojoj se pokazuje inovativnost kompanije „Bosch“. Ova tehnologija čini automobile i snažnijim.

 – Ubrizgavanje vode može dati dodatno pojačanje bilo kom motoru sa turbopunjačem –  rekao je Stefan Sejbert, predsednik poslovnog sektora Gasoline Systems kompanije „Bosch“.

Raniji uglovi paljenja znače da motor radi mnogo efikasnije. Na osnovu toga, inženjeri mogu dobiti dodatnu snagu iz motora, čak i u moćnim sportskim automobilima. Osnova takve inovativne tehnologije motora je jednostavna: motor se ne sme pregrejati. Kako bi se to sprečilo, dodatna količina goriva se ubrizgava u gotovo svaki benzinski motor na današnjim putevima. To gorivo isparava, hladeći delove Stranica 2 od 3 bloka motora.

Inženjeri kompanije „Bosch“ su uz pomoć ubrizgavanja vode iskoristili taj princip fizike. Pre nego što se gorivo zapali, raspršeni mlaz vode ubrizgava se u usisni kanal. Visoka latentna toplota isparavanja vode omogućuje efikasno hlađenje. Zbog toga je potrebna veoma mala dodatna količina vode: na svakih sto kilometara vožnje potrebno je samo nekoliko stotina mililitara vode.

Kao rezultat toga, kompaktan rezervoar za destilovanu vodu koji snabdeva sistem ubrizgavanja je potrebno dopuniti tek nakon nekoliko hiljada kilometara. A ako se rezervoar isprazni, nema razloga za brigu: motor će i dalje raditi bez problema – i ako bez većeg obrtnog momenta i niže potrošnje koju omogućava ubrizgavanje vode.

Da li se ta tehnologija uveliko proizvodi?

BMW M4 GTS je prvo proizvedeno vozilo koje odlikuje inovativni i revolucionarni sistem vodnog ubrizgavanja. Automobilu sa šestocilindarskim motorom sa turbopunjačem takav sistem omogućava bolje performanse i manju potrošnju, čak i pri punom opterećenju. „Bosch“ proizvodi delove za sistem ubrizgavanja vode za BMW M4 GTS.

Kolika je potrošnja goriva u toku vožnje?

U testu ispitivanja buduće potrošnje (WLTC), ubrizgavanje vode omogućiće uštedu goriva do 4%. U stvarnim uslovima vožnje moguća je i veća ušteda: potrošnja goriva se može smanjiti za do 13% prilikom velikog ubrzanja ili vožnje na auto-putu. Da li korozija utiče na motor zbog ubrizgavanja vode? Ne. U komori za sagorevanje nema ostataka vode. Voda isparava pre nego što u počne sagorevanje u samom motoru. Sva ta voda se izbacuje u okolinu, zajedno sa izduvnim gasovima.

Kako se vrši dopuna vode?

Vodeno ubrizgavanje zahteva malu količinu vode kako bi funkcioniralo. U proseku, mora se dopuniti tek svakih 3.000 kilometara. Odvojeni rezervoar vode se mora puniti isključivo destilovanom vodom. Stranica 3 od 3

Da li se voda u rezervoaru može smrznuti?

Kada se motor zaustavi, voda teče nazad u rezervoar, gde se može smrznuti. Kad se motor ponovno upali, led se rastopi u vodu.

Da li postoji direktno vodeno ubrizgavanje?

„Bosch“ upotrebljava sistem indirektnog ubrizgavanja, koji ima očigledne tehničke prednosti jer je jeftiniji. Zbog toga je ubrizgavanje vode prikladno za masovnu proizvodnju, kao i za različite tipove vozila

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.