„Austrijska železnica“ prodala ćerku firmu u Srbiji nakon sumnji u vezi korupcije

„Austrijska železnica“ (OeBB) prodala je svoju špeditersku ćerku firmu „Trans Cargo Logistic“ u Srbiji nakon što su se pojavile sumnje u vezi korupcije, tvrdi bečki dnevnik „Standard“.

Posle nepravilnosti u Mađarskoj, Poljskoj, Belorusiji, Ukrajini i Slovačkoj prevoznik tereta OeBB „Rail Cargo Austria“ (RCA) naišao je na „upadljivosti“ i u svojoj poslovnoj jedinici zaduženoj za poslovanje u Srbiji.

Kao i kod slovačke ispostave „Express-Interfracht“ (EX-IF) i u „Trans Cargo Logistic GmbH“ (TCL) pojavila se sumnja zbog isplate provizija za koje ne postoje „obrazložive“ korišćene usluge, navodi dnevnik. Na nepravilnosti se naišlo tokom sveobuhvatne provere, tokom koje je analizirana široko razgranata mreža „IF“ u zemljama bivšeg istočnog bloka sve do 1990-tih godina, navodi OeBB.

Kao i u ranije otkrivenim slučajevima pronađene nepravilnosti su prosleđene tužilaštvu za privredni kriminal i korupciju. Kako tvrdi „Standard“ sporne su provizije, prema izvorima, isplaćivane preko Kajmanskih ostrva.

– Pojednostavljeno, nakon svakog okončanog transportnog posla jedan određen iznos, kao posrednička taksa, odvojena je i prebačena na „off-shore“ račune. Taj sistem ima sličnost sa praksom u Slovačkoj, gde je oko 27 mil EUR prosleđeno u jednu londonsku firmu uspostavljenu za ove potrebe – ističe list. Prema OeBB je TCL, koji je obavljao poslove prevoza tereta za RCA, prodat partnerima RCA, biznismenima Dragutinu i Mihailu Vukićeviću, koji su imali udeo od 50%.

Takođe se navodi da je TCL imao samo marginalni udeo u transportu tereta OeBB, u redu veličine od 1% prometa. Cenu po kojoj je TCL prodat braći Vukićević, kako tvrdi „Standard“, pozivajući se na neimenovane izvore, bila je „više nego jeftina“.