Doneta tri zakona o železnici

Skupština Srbije izglasala je tri zakona o železnici. U pitanju su Zakon o železnici, Zakon o bezbednosti u železničkom saobraćaju i Zakon o interoperabilnosti železničkog sistema.

Zakon o železnici predviđa da će ubuduće oštećenje i krađa železničke infrastrukture, koja predstavlja rizik po bezbednost saobraćaja, biti sankcionisane kao krivično delo. Predviđeno je i dodatno usklađivanje sa evropskom regulativom, posebno u vezi sa funkcionisanjem tržišta železničkih usluga.

Cilj Zakona o bezbednosti u železničkom saobraćaju je dodatno povećanje bezbednosti železničkog saobraćaja, smanjenja broja nezgoda i veća konkurentnost.

Predviđena je i redovna provera stručne osposobljenosti železničkih radnika, koja će se sprovoditi se na dve godine umesto na četiri, kao do sada, i preciznije se uređuje ko može da osposobljava železničke radnike.

Zakon o interoperabilnosti železničkog sistema predviđa uvođenje interoperabilnosti, što omogućava da se vozovi iz Srbije i kroz Srbiju nesmetano kreću po celoj Evropi, bez zadržavanja na granicama zbog zamene lokomotiva i voznog osoblja.

Zakon o železnici pročitajte OVDE.

Zakon o bezbednosti u železničkom saobraćaju pročitajte OVDE.

Zakon o interoperabilnosti železničkog sistema pročitajte OVDE.

 

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.