Evropa izdvojila sredstva za projekte u oblasti železničkog transporta

Evropska komisija uložiće 117 miliona evra u 39 transportnih projekata koji će pomoći u izgradnji nedostajućih veza širom kontinenta, pritom se fokusirajući na održive vidove prevoza. CEF će podržati ovaj projekat.

Osam projekata će modernizovanjem sistema za kočenje doprineti smanjenju buke koja se proizvodi pri železničkom transportu u EU. Tiše i efikasnije kočnice poboljšaće performans vozova, ali i doprineti boljim uslovima života za one koji žive u blizini železničkih pruga. U okviru ovih osam projekata, koji su dobili sredstva u iznosu od 19,48 miliona evra, biće modernizovano skoro 75.000 teretnih vagona.

U okviru CEF-a postoje i projekti u oblasti železničke infrastrukture čiji je cilj nadogradnja postojećih železničkih linija, poput elektrifikacije pruge od Austrije do mađarske granice – za čiju nadogradnjusu obezbeđena sredstva u iznosu od 2,9 miliona evra – ili prekograničnog dela linije između Bremena (Nemačka) i Groeningena (Holandija), za koji je EU obezbedila 12,7 miliona evra.

Za jedanaest projekata u oblasti železničke infrastrukture na Sveobuhvatnoj mreži obezbeđeno je 49 miliona evra.
Pored toga, velika grupa projekata obuhvata nadogradnju infrastrukture u lukama u EU radi podsticanja multimodalnosti i smanjenja emisije zagađivača i gasova sa efektom staklene bašte.

U luci Oulu (Finska), EU će uložiti2,1 miliona evrau proširenje i izgradnju železničkih pruga i pristaništa za smeštaj dužih vozova, dok će u luci Ćivitavekija (Italija) poslednji kilometar železničke pruge biti nadograđen i direktno povezan sa Transevropskom transportnom mrežom (TEN-T) zahvaljujući finansijskoj podršci u iznosu od 3,8 miliona evra.