I Coca Cola putuje – vozom

Globalna logistička kompanija XPO priprema se za pokretanje redovne teretne železničke linije između mesta Balina na severozapadu i luke Vaterford na jugoistoku Irske, prenosi railwaygazette.com.

Test-vožnja organizovana je u martu, a potom i 30. juna. Prema planovima, redovna linija trebalo bi da startuje u četvtrom kvartalu ove godine. Glavni korisnik biće proizvođač bezalkoholnih pića Ballina Beverages, iako XPO najavljuje da će u vozovima biti mesta i za druge kompanije. Preusmeravanje transporta na železnicu pomoćiće smanjenju broja teških kamiona i emisije štetnih gasova, ali i prevazilaženju trenutnog nedostatka vozača kamiona u Irskoj.

Ballina Beverages proizvodi koncentrate i baze za Coca-Cola proizvode širom sveta. Oni se koriste se u proizvodnji nekih od najpoznatijih svetskih brendova bezalkoholnih pića – coca-cola, fanta, sprite. Koncentrati se iz Ballina fabrike u bocama transportuju širom sveta, u pogone koji prave finalne napitke za kupce. Irska fabrika, piše railwaygazette.com, sada prelazi na održiviji način transporta koncentrata.

Za početak, navodi se, i ostali korisnici bi trebalo da koriste Ballina terminal, a XPO najavljuje da je u budućnosti moguće opsluživanje i drugih objekata duž rute zapad-jug.

 

Podeli na društvenim mrežama: