I IKEA premešta deo transporta – na prugu!

Kompanija IKEA odabrala je železnicu za transport svojih proizvoda od luke u Barseloni do terminala Tarragona u Španiji. U saradnji sa kompanijom Maersk, švedski gigant opredelio se tako da na deonici od oko 100 kilometara drumski transport zameni ekološki prihvatljivijim železničkim prevozom. Reč je o delu rute do distributivnog centra za kupce u Valsu u Kataloniji.

IKEA je ranije koristila kamione za transport između Barselone i Valsa, a danas Maersk voz prevozi IKEA proizvode od Barselone do Taragone, te se potom poslednjih 30 kilometara prelazi kamionima.

Praktično, reč je o intermodalnom transportu na kratkoj relaciji, što je veoma interesantno tržište, piše specijalizovani portal railfreight.com.

Jasno je da je odluka velikih koporacija da deo svojih operacija usmere na prugu od izuzetnog značaja za tržište železničkog transporta. Osvajanje takvih kupaca može se posmatrati sa dva aspekta. Najpre, železnica stiče poverenje špeditera i velikih klijenata zahavljujući svojim performansama i konkurentnosti. Drugo, ovo označava i kulturološki napredak igrača na tržištu, koji se opredeljuju ne samo za tradicionalni drumski transport, već i za alternativna rešenja.

Ipak, najvažniji aspekat partnerstva između kompanija Maersk i IKEA je profil usluge na kratkim udaljenostima. Železnički prevoz na tako kratkoj relaciji, koja se tradicionalno pokriva kamionima, nešto je na šta bi ceo sektor trebalo da se usredsredi, piše railfreight.com. To je naročito važno kada se uzme u obzir veličina kupca. Praktično, moglo bi se reći da su ovakve „selidbe“ sa puta na železnicu male bitke koje bi mogle dobiti „rat“ za modalni pomak i zeleniju evropsku transportnu budućnost.

 

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.