Najveći ugovor u istoriji riječke luke – Potpisana koncesija za Zagreb Deep Sea

Koncesioni ugovor za razvoj i korišćenje Zagreb Deep Sea kontejnerskog terminala u riječkoj luci, procenjene vrednosti 20 milijardi kuna, s utvrđenim fiksnim iznosom koncesione naknade od 2 miliona evra godišnje, u periodu od 50 godina, potpisan je u petak (5. novembra 2021. godine) u Rijeci.

Ugovor su potpisali direktor Lučke uprave Rijeka Denis Vukorepa, izvršni direktor kompanije APM Terminals Morten Engelstoft i predsednik uprave Energia Naturalis Grupe Pavao Vujnovac u ime koncesionara ENNA Logic.

APM Terminals je, podsetimo, kompanija kontejnerskog brodara A.P. Moller-Maersk.

Koncesionari se obavezuju na izgradnju infrastrukture i potpuno opremanje Zagreb Dee Sea kontejnerskog terminala, što obuhvata izgradnju 280 metara nove operativne obale sa zaobaljem i njeno opremanje, te garantuju promet od milion TEU u prve dve godine rada terminala. 

– Danas potpisujemo najveći ugovor u istoriji riječke luke, najveći ugovor po važnosti i po vrednosti – rekao je Vukorepa, prenosi rijeka.hr. 

U sklopu projekta Rijeka Gateway završena je Faza 1 novog Zagreb Deep Sea terminala, s 400 metara operativne obale i dubinom mora od 20 metara. Gradnja je dovršena u  maju 2019. godine. Javno otvaranje ponuda za koncesiju održano je u maju 2021. godine, kada je ponuda kompanija APM Terminals i ENNA Logic ocenjena valjanom, te je Upravno veće Lučke uprave Rijeka donelo odluku o dodeli koncesije u junu ove godine. 

Predsednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković koji je prisustvovao potpisivanju ugovora, ocenio je da je reč o uspešnom okončanju dugogodišnjih napora, povezanih sa projektom Rijeka Gateway, prenosi hrvatski lider.media. 

– Ovaj ugovor će stvoriti preduslove a riječka luka zauzme vodeću ulogu u pretovaru tereta na severnom Jadranu, i time postane najvažniji pomorski izlaz za Centralnu i Jugoistočnu Evropu – izjavio je.

Ministar mora, saobraćaja i infrastrukture Oleg Butković oenio je da će potpisivanje ugovora učvrstiti poziciju riječke luke i pozicionirati je kao najvažnije intermodalno središte severnog Jadrana.

Očekuje se da će nakon izgradnje dodatnih 280 metara operativne obale, s početkom rada Zagreb Deep Sea terminala 2025. godine, kontejnerski promet riječke luke dostići milion kontejnerskih jedinica, a do 2028. godine 1,5 miliona i time prestići Koper, rekao je Butković, prenosi lider.media.