Jelena Ratković, mašinovođa – Dajte sve od sebe da budete najbolji u svom poslu

Jelena Ratković jedna je od pet žena mašinovođa u Srbijavozu, a ovaj tradicionalno muški posao videla je kao perspektivan i nešto što će biti na duže staze.

Kaže da je za uspeh u bilo kom poslu važna vera u sebe, bez obzira na to kojeg smo pola. Ona je iz ugostiteljstva, prešla na železnicu.

Iako mnogi misle da je izabrala „muški posao“, kaže da nikada nije sumnjala u sebe.

– To je možda neka moja osobina, ali jednostavno se pripremite na sve što vas čeka i date sve od sebe da budete najbolji u svom poslu. Mislim da je tako u svakom zanimanju, svako ko je odgovoran se tako ponaša na svom poslu –  rekla je Jelena Ratković za N1.

Kada je pre dve i po godine počela da se bavi poslom mašinovođe reakcije putnika i kolega su bile različite.

– Kolege su bile oduševljene, jer ima samo pet žena u beogradskoj vuči, svi su se našli da pomognu, da objasne i svima dugujem veliku zahvalnost na tome. Putnici su prvo u šoku, a onda su žene posebno oduševljene, muškarci su malo u čudu. Mislim da tako reaguju na svaku ženu koja radi takav posao, ali sve u svemu već su svi navikli na mene, jer me viđaju svakodnevno – kaže Jelena.

Smena joj počinje u Prokopu, a kaže da najčešće vozi trasom BG voza, između Ovče i Batajnice. Za nju je lepa strana posla što upravlja moćnom mašinom, ali kaže da tokom vožnje ima i stresnih situacija, jer je odgovornost velika.

Sve probleme moramo ostaviti sa strane. Moramo biti sposobni i odgovorni, bez nekih spoljnih uticaja, jer ovde koncentracija mora da bude na 300 posto, ukazuje Jelena.

Objašnjava i da je mašinovođa taj koji mora prvi da odreaguje kada se desi kvar i da, po pravilu, ima 15 minuta da utvrdi na kom delu se nalazi i da li je sposoban da ga otkloni. Ono što mogu da reše sami, najčešće su sitni problemi, poput zamene osigurača i slično, dok za ozbiljnije kvarove mašinovođe odmah obaveštavaju dispečara i nadređene.

Njena poruka za sve žene koje bi takođe želele da se oprobaju u poslovima koji su okarakterisani kao muški je – da ne postoje muški i ženski poslovi i da je ona sama primer toga.

– Ako želite nečim da se bavite ništa ne treba da vam bude prepreka, a najmanje pol. Svako je svestan svojih mogućnosti i sposobnosti i mislim da je to pouka. Ako nešto želite možete da se bavite čime god želite, jer to imate u sebi – smatra mašinovođa Jelena Ratković.

Foto: Video Printscreen, N1