Kineski vlasnici „Luke Zadar“ spremni su da ulažu u obnovu Unske pruge

Iz Uprave „Luke Zadar“ u Gaženici, čiji je većinski vlasnik kineska firma „Luxury Real Estate“ najavljena je dokapitalizacija „Luke Zadar“ i izražena spremnost za ulaganje u obnovu i modernizaciju Unske pruge, od Knina do granice sa BiH.

Time bi se posle više od 20 godina ponovo uspostavio teretni železnički saobraćaj i omogućio transport roba iz Jugoistočne Evrope do jadranskih luka u Zadru, Šibeniku i Splitu.

Pruga koja vodi do zadarske luke je u lošem stanju i zahteva hitnu obnovu, a paralelno bi se radilo i na obnovi Unske pruge. Ovu inicijativu podržala je i Hrvatska gospodarska komora.

Inače, početkom septembra kineski vlasnici su obećali dodatna ulaganja – više od 100 miliona kuna.

Naručena je nova lučka dizalica, najveća u hrvatskim lukama, a sledi i obnova lučke infrastrukture. Na zapuštenoj zgradi ispod Jadranske magistrale, počinju radovi. U toku je čišćenje terena kako bi mogla početi obnova zgrade, gde će se smestiti Luka, a biće i prostora za najam. Deo ovih projekata je i Unska pruga.

Strateški, očekuje se da će se na „Luku Zadar“ u idućim godinama prebaciti deo prometa i tereta kineskih partnerskih kompanija koji je sada u „Luci Koper“ te bi kineska roba preko Zadra brže stizala do evropskih odredišta. Kineski partneri prepoznali su „Luku Zadar“ kao deo važnog kineskog projekta „Jedan pojas, jedan put“.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.