Maersk pokrenuo novu intermodalnu kontejnersku liniju u Rusiji

Ponuda intermodalnih rešenja kompanije Maersk za rusko tržište proširena je novom uslugom – kontejnerskom rutom koja povezuje luku Novorosijsk na Crnom moru sa „suvom lukom“ Vorsino blizu Moskve (region Kaluga).

Ovu novu uslugu, koja je pokrenuta u aprilu, Maersk pruža zajedno sa ruskim partnerima Ruscon Group i Transcontainer JSC, time nudeći pouzdano rešenje za kontejnere koji stižu u Novorosijsk koristeći pomorske usluge Maersk-a, a koji su namenjeni kupcima iz Moskve i susednih regiona. Kupci zatim mogu da biraju između direktnog transporta (pri čemu Maersk vrši direktnu dostavu kontejnera do njihovih prostorija), ili da samostalno preuzmu robu u kopnenom kontejnerskom terminalu Vorsino.

– Kupcima u Rusiji nudimo servis koji robu transportuje još bliže njihovim skladištima, proizvodnim pogonima ili radnjama. Nudimo im mogućnost da sami preuzmu svoju robu ili da koriste opciju „od vrata do vrata“ – rekao je Zsolt Katona, generalni direktor Maerska za Istočnu Evropu.

Pilot verzija usluge pokrenuta je već u januaru 2020. godine i od tada se primenjuje na nedeljnom nivou – kako je prvobitno i planirano. Vreme tranzita iz luke Novorosijsk do odredišta iznosi 50 sati. Voz sa terminala Novorosijsk kreće svakog četvrtka u 5 sati ujutru, a u Vorsino stiže u subotu u 7 sati ujutru, navodi se u saopštenju kompanije Maersk.