Usvojena Uredba o merama u DRUMSKOM saobraćaju tokom VANREDNOG stanja

Vlada Srbije donela je juče Uredbu o merama u drumskom saobraćaju koja će se primenjivati tokom i neposredno nakon vanrednog stanja proglašenog zbog epidemije covid-19.

Uredba je doneta u cilju rešavanja aktuelnih pitanja i olakšavanja funkcionisanja domaćih prevoznika u drumskom saobraćaju, kao i olakšavanja funkcionisanja nadležnog ministarstva u otežanim okolnostima.

Ovim dokumentom definisana su sledeća pitanja u oblasti drumskog transporta:

  • Revizija pojedinačnog plana raspodele međunarodnih dozvola za prevoz tereta

Aprilska revizija utvrdiće se u roku koji je uredbom kojom se utvrđuje raspodela stranih dozvola za međunarodni prevoz domaćim prevoznicima propisan za junsku reviziju. Zahtevi podneti za utvrđivanje aprilske revizije pojedinačnog plana raspodele dozvola za 2020. ne podnose se ponovo. Prevoznici koji nisu podneli zahtev za utvrđivanje aprilske revizije, taj zahtev podnose u roku koji je propisan za junsku reviziju.
Junska revizija utvrdiće se u roku koji je propisan za septembarsku reviziju. Zahtevi za utvrđivanje junske revizije podnose se u roku koji je propisan za septembarsku.
Septembarska revizija pojedinačnog plana raspodele međunarodnih dozvola za prevoz tereta za 2020. neće se utvrđivati.

  • Potvrde CEMT 

Potvrde CEMT o sposobnosti teretnog i priključnog vozila za korišćenje u drumskom saobraćaju, za potrebe korišćenja CEMT multilateralne kvote u tekućoj godini, kojima je rok važenja istekao posle 12. marta, odnosno kojima rok važenja ističe zaključno sa 29. junom 2020, smatraće se važećim zaključno sa 30. junom 2020, u skladu sa merama koje je odredio Međunarodni transportni forum. Efikasnost korišćenja CEMT multilateralne kvote u tekućoj godini neće se utvrđivati za period trajanja vanrednog stanja.

  • Prijem stranaka – Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture 

U skladu sa Uredbom o merama za vreme vanrednog stanja, ministarstvo nadležno za poslove saobraćaja za vreme vanrednog stanja vršiće prijem stranaka iz sledećih razloga:

– Radi dodele pojedinačnih dozvola za međunarodni prevoz tereta;

– Radi izdavanja potvrda o CEMT sposobnosti teretnog i priključnog vozila za korišćenje u drumskom saobraćaju;

– Radi izdavanja licenci za javni prevoz tereta u drumskom saobraćaju i izvoda licenci za prevoz za teretno vozilo;

– Radi izdavanja sertifikata o profesionalnoj osposobljenosti za lica odgovorna za prevoz.

  • Lizing teretnih vozila 

Teretna vozila koja su do dana proglašenja vanrednog stanja prijavljena ministarstvu nadležnom za poslove saobraćaja kao vozila koja se koriste na osnovu ugovora o finansijskom lizingu ili ugovora o zakupu, a taj ugovor ističe (ili je istekao) tokom vanrednog stanja, nastavljaju da se koriste po istom osnovu do dana prestanka vanrednog stanja (ako prevoznik ne podnese zahtev za promenu osnova korišćenja vozila).

  • Profesionalni vozači

Vozači koji su posle 29. decembra 2019. stekli dozvolu kategorija C, C1, D, D1, CE, C1E, DE ili D1E, mogu da obavljaju poslove profesionalnog vozača bez stečene početne kvalifikacije za vreme vanrednog stanja, kao i za vreme koje je posle prestanka vanrednog stanja potrebno za sprovođenje obuke i polaganje ispita za sticanje početne kvalifikacije propisne zakonom (kojim se uređuje bezbednost saobraćaja na putevima i pravilnikom kojim se uređuju uslovi i način sticanja sertifikata o stručnoj kompetentnosti i kvalifikacione kartice vozača), a najkasnije 60 dana od dana prestanka vanrednog stanja.

Kompletnu Uredbu o merama u drumskom saobraćaju za vreme vanrednog stanja pogledajte OVDE. 

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.