Još jedna redovna železnička linija povezuje luku Solun sa Balkanom

Luka Solun povezana je sa Balkanom novom redovnom železničkom linijom – od 6. septembra, iz te morske luke na severu Grčke, svake nedelje će saobraćati kontejnerski blok-voz do Skoplja u Severnoj Makedoniji. Ovo je druga redovna kontejnerska linija ka nekoj balkanskoj zemlji, nakon što je, pre godinu dana, pokrenut kontejnerski servis iz Soluna do Niša, podsetili su iz lučke uprave (Thessaloniki Port Authority).

Ovo je važna prekretnica za luku, jer do pre godinu dana nije imala redovne linije ka Jugoistočnoj ili Centralnoj Evropi. Nova usluga će, zasada, biti dostupna jednom nedeljno, voz će iz Soluna kretati u sredu, i istog dana stizati u Skoplje, navodi se u saopštenju TPA. 

– Nova intermodalna usluga omogućava dalji razvoj povezanosti luke i međunarodne intermodalne mreže. Spremni smo da povećamo učestalost putovanja na osnovu zahteva kupaca. Takođe je važno napomenuti da će samo uz kontinuiranu modernizaciju železničke infrastrukture biti izvodljivo dalje razvijati nove i inovativne intermodalne usluge – rekao je generalni direktor luke Tanos Lijakos.

Specijalizovani železnički portali komentarišu da se primedba koju je Liagkos izneo o razvoju infrastrukture odnosi se i na grčku mrežu i na železničku vezu koja ide od severne Grčke do Balkana. U Grčkoj je imperativ nadograditi železničku vezu koja vodi do granice sa Severnom Makedonijom (granični prelaz Idomeni), koji tek treba da bude u potpunosti elektrifikovan, pišu specijalizovani portali.

Istovremeno, luka Solun očekuje da dobije direktnu železničku vezu između svog šestog i najvećeg pristaništa i glavne grčke železničke mreže. Uprkos tome što je Solun druga najveća luka u Grčkoj, posle Pireja, takva železnička veza još nedostaje i očekuje se da će biti završena kroz plan ulaganja u železnicu od četiri milijarde evra u Grčkoj.

Koridor koji prelazi preko Severne Makedonije i dalje od Srbije do Mađarske ima još dug put pre nego što postane potpuno elektrificiran i efikasan u pogledu kapaciteta, brzine i težine voza, podseća railfreight.com. 

Foto: Thessaloniki Port Authority (thpa.gr)

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.