Najduži železničko-drumski tunel na svetu spojiće nemačko i dansko ostrvo!

Sa ukupnim rasponom od 18 kilometara, Femarnbelt će biti najduži tunel na svetu za železnički i drumski transport. Ovaj tunel jedno je od najvećih gradilišta u Evropi, a završetak građevinskih radova, koji su startovali početkom godine, predviđen je za 2029.

Evo nekoliko zanimljivih činjenica o Femarnbelt-u!

Femarnbelt će biti izgrađen po principu uronjenog tunela, a spojiće Rødbyhavn (na danskom ostrvu Loland) i nemačko ostrvo Fehmarn. Za razliku od bušenih tunela, uronjeni tuneli su sasravljeni od šupljih betonskih elemenara, izlivenih na kopnu i sastavljenih deo po deo da bi se formirao tunel.

Kako bi Femarnbelt bio izgrađen, na morskom dnu najpre će biti napravljen kanal – širok 60, dubok 16 metara, a dugačak 18 kilometara. Ukupno će sa morskog dna biti iskopano oko 19 miliona kubnih metara kamena i peska, zahvaljujući čemu će zapravo nastati oko 3 kvadratna kilometra „novog kopna“. Tunel će se sastojati od 79 standardnih elemenata dužine 217 metara, a imaće dve cevi za šinski, dve za drumski saobraćaj, kao i jednu cev za hitne slučajeve, piše portal railtarget.eu.

Ova saobraćajnica je tema pregovora skoro 30 godina, a celokupan projekat se tokom tog perioda suočavao sa različitim kritikama, među kojima je ekonomska opravdanost (da li su predviđanja putničkog i teretnog saobraćaja precenjena), isplativost investicije itd.

Kompanija Femern A/S, odgovorna za ovaj projekat, navodi da će, prema analizama rizika, „tunel Femarnbelt biti jednako bezbedan za korišćenje kao i ekvivalentne rute drumom ili železnicom na otvorenom terenu u Danskoj“. Femern A/S je deo Sund & Bælt Holding A/S, koji je u vlasništvu danskog Ministarstva saobraćaja.

Foto: femern.com