NIS nabavio 121 novu vagon cisternu za prevoz naftnih derivata

Naftna industrija Srbije nabavila je u toku prošle godine 121 novu vagon cisternu za prevoz naftnih derivata od Rafinerije nafte Pančevo do skladišta kompanije širom Srbije.

Kako je saopšteno iz NIS-a, nove cisterne ispunjavaju najviše svetske tehnološke i bezbednosne standarde za prevoz derivata i odlikuju ih vrhunske tehničke karakteristike.

Pored smanjenja troškova zbog dosadašnjeg iznajmljivanja vagon cisterni, nabavka novih doneće i druge značajne benefite koji će dodatno unaprediti sigurnost prevoza derivata iz domaće rafinerije.

– Nove vagon cisterne mogu da saobraćaju na teritoriji cele Evrope i izrađene su u skladu sa relevantnim propisima iz oblasti prevoza železnicom i prevoza opasne robe. Uz to, konstruisane su na način da obezbede maksimalnu iskorišćenost punjenja u odnosu na postojeća ograničenja železničke infrastrukture, čime će se povećati efikasnost prevoza derivata i ostvariti uštede u prevozu. Konkretno, u nove vagon cisterne će moći da se utovari i do 15 tona više derivata u odnosu na postojeći vozni park. Na taj način iskorišćenost jednog transportnog sredstava je povećana do 23% – izjavio je Nenad Milovanović, rukovodilac Sektora za transport u Bloku Promet kompanije NIS.

Realizacijom ove nabavke, NIS ne ulaže samo u modernizaciju svog voznog parka, već i doprinosi povećanju efikasnosti i bezbednosti u saobraćaju, vodeći istovremeno računa o očuvanju kvaliteta derivata prilikom njihovog transportovanja, dodaje se u saopštenju.

Foto: nis.rs