Obnova barske pruge: radovi najavljeni za 2025. godinu

Početak rekonstrukcije železničke pruge Golubovci-Bar, koja je deo barske pruge do Beograda, ne može se očekivati pre naredne godine, a preostaju da se završe interne procedure sa donatorima i bankama, potpišu ugovori o finansiranju i raspišu tenderi za izvođenje radova. Crnoj Gori će za taj posao biti dostupno 224 miliona, od čega polovinu čine donacije Evropske komisije (EK), a ostatak krediti kod Evropske investicione banke (EIB) i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), zvanično su izjavili za Vijesti  iz Železničke infrastrukture Crne Gore (ŽICG).

Oni su pojasnili da se radi o rekonstrukciji blizu 40 kilometara otvorene pruge od Bara do Golubovaca, 17 kilometara staničnog koloseka, kao i šest kolometara ranžirnih koloseka. Projektom je predviđena i rekonstrukcija gornjeg stroja pruge, zamena signalno-sigurnosnih uređaja, elektrovučnih postrojenja, elemenata kontaktne mreže, a planirana je i sanacija tunela Sozina i klizišta Ratac.

Iz ŽICG navode da se završetak internih procedura i dogovor sa donatorima i bankama očekuje do sredine 2024. godine, nakon čega se mogu potpisati ugovori o finansiranju. Kako su rekli, planirano zaduženje kod EIB-a i EBRD-i je uključeno u predlog Zakona o budžetu za 2024. godinu. Iz ove držane firme navode da je reč o najvećem pojedinačnom grantu koji je država dobila od EK, da iznosi 112,6 miliona i da je odobren krajem 2023.

Tender za izvođenje radova će biti raspisan nakon potpisivanja ugovora o kreditu/donaciji sa ministarstvima saobraćaja i pomorstva i finansija, i nakon što bude kompletirana sva tehnička dokumentacija u vezi sa budućim radovima. Projektovanje se priprema uz podršku investicionog okvira za zapadni Balkan – pojašnjeno je iz ovog železničkog preduzeća.

Iz ŽICG su dodali da će odobreni novac biti dovoljan za izvođenje planiranih radova. Osim toga, rekli su da će se ovim projektom unaprediti uslovi bezbednosti i brzine, poboljšati transportni kapaciteti, razviti multimodalni i intramodalni transport u državi i šire, uključiti železničke linije u regionalnu i integrisanu mrežu EU, poboljšati uslovi za razvoj putničkog i teretnog saobraćaja, ubrzati ekonomski i društveni rast i razvoj.

Ranije Ministarstvo kapitalnih investicija (današnje energetike i rudarstva) je u septembru 2023. zatražilo od EK bespovratnih 112,6 miliona evra za rekonstrukciju ovog dela pruge. Kako su tada rekli, taj zahtev predstavlja nastavak aktivnosti za podsticanje koridorskog razvoja od Bara preko granice sa Srbijom, do Beograda i dalje mreže trans-evopskih koridora, kako bi se Crna Gora delimično repozicionirala na saobraćajnom tržištu i postala atraktnija za ove tokove.

Ukupne dužine 454,8 kilometara, barska pruga povezuje Srbiju i Crnu Goru i ima veliki međunarodni, regionalni i nacionalni značaj, posebno za razvoj poslovnih veza Srbije, Crne Gore, Albanije i Italije.

Inače, kada je u pitanju trasa kroz Srbiju, rekonstrukcija prve deonice barske pruge, od Resnika do Valjeva ukupne dužine 77,6 kilometara, završena je 2017. godine, a izvođač radova je bio ruski RŽD International. Pruga je obnovljena sredstvima iz ruskog kredita od 79,9 miliona dolara, nakon čega je brzina vozova na ovoj relaciji povećana na 100 kilometara na sat. Deonica od Valjeva do Vrbnice od 210 kilometa trebalo bi takođe da bude kompletno obnovljena posle gotovo pet decenija od puštanja u rad pruge Beograd-Bar.

Foto: Unsplash.com/JohannesPlenio