Pitali smo radnike i ljubitelje železnice – Kakva je 2021. godina bila iz njihovog ugla?

Za uspeh u daljem radu na unapređenju železničke infrastrukture Srbije i ostalih zemalja Zapadnog Balkana, važna je sprega politike i privrede, odnosno dobra komunikacija između ključnih donosioca odluka, nadležnih institucija, organizacija i privrede, jedan je od zaključaka na nedavno održanom panelu koji je organizovala Privredna komora Beograda, a koji je okupio predstavnike železničkog sektora i privrednike.

Pošto svaka „dobra komunikacija“ podrazumeva određenu težinu informacija, kao i „opipljive pokazatelje“ kako u realnosti izgledaju okolnosti o kojima se govori, održani panel odličan je povod za pregled akutnih problema koji godinama unazad postoje u domaćem železničkom saobraćaju i od kojih bi trebalo poći kako bi pomenuta „dobra komunikacija“ pila vodu kao rešenje na duže staze.

Da su železnice u Srbiji godinama unazad u natprosečno zanemarenom stanju nije nikakva tajna.

Loša infrastruktura, upitan kvalitet rekonstrukcija koje se rade, međunarodni vozovi svedeni na minimum, nezavidan položaj radnika, pogotovo kada se govori o platama izvršnih službi, samo su neki od problema koji su postojali i u 2021. godini, potvrdili su nam oni koji su svakodnevno u neposrednoj blizini šina, kako zbog profesionalnog angažmana, kako zbog hobija.

U ovogodišnjoj retrospektivi taj deo naroda“, koji živi i diše železnicu, dobio je prostor i u okviru naše godišnje ankete govorio o najbolnijim temama i konkretnim problemima srpske železnice.

Pre svega ljubitelji, ali među njima i zaposleni u železničkom sektoru, veliki deo vremena odvajaju kako bi Facebook grupa – Udruženje ljubitelja železnice – koja broji više od 16.000 članova, u dnevnim dozama prezentovala sve strane domaće železnice.

Ne sumnjamo da su odgovori koji slede i te kako konstruktivni i vredni čitanja. Ovako oni vide 2021. godinu na železnici u Srbiji.

SVE VEĆA KONKURENCIJA MEĐU PREVOZNICIMA

Domaći Srbija Kargo je opasno potisnut dolaskom konkurencije, kao i borbom oko vozova. Takođe, loše održavanje i loši uslovi za održavanje lokomotiva dovode do problema u tom državnom preduzeću. Domaćem robnom prevozniku fale i teretni vagoni. Mnogo vagona, ali i lokomotiva (dizel kojih mnogo fali) se iznajmljuje od inostranih železničkih robnih prevoznika. M.Ž.
************************************************
Iz ugla ljubitelja železnice, prevoz putnika nikad gori, a prevoz tereta baš redak, nema vozova za slikanje… Sve je isto, samo privatnici otimaju lobi… P.M.
************************************************
Vozim za privatnika. Оvo mi je treća firma za tri godine. Vozio sam do Subotice, Novog Sada, Vršca i Pančeva. Bolja je atmosfera kod privatnika, mada im infrastruktura lomi noge sa laganim vožnjama i to malo lokomotiva se izlomi… Privatnici i ako opstanu u ovom poslu krvavo plaćaju svoj prevoz, da ne pričam o neljubaznosti osoblja Infrastrukture. Šteta. M.P.
************************************************
Glavni problem sa prevozom robe jeste taj što je infrastruktura jako loša. U stvari, to što je infrastruktura loša, koja predstavlja kičmu železnice, odražava se na sve prevoznike bilo koje delatnosti u železničkom saobraćaju. M.Ž.

UPITNE PLATE RADNIKA

Ono što je najviše poražavajuće, to je da su radnici izvršne službe na železnici, totalno zanemareni i totalno bez ikakvih motivacija, uz konstantno male plate i smanjenje plata. M.Ž.
************************************************
Problem je i mala plata određenih kategorija radnika i njihov nedostatak. I.N.
************************************************
Otpravnici vozova su dobili najmanji koeficijent ikada do sada, te se trenutno bore za svoja prava. Imaju manje plate čak i od pojedinih radnika sa trećim stepenom stručne spreme (otpravnici imaju četvrti stepen). Direktora je sve više, a radnika sve manje. Pružnih radnika nema, koji su jako bitan faktor kako bi obilazili pružne deonice i održavali bezbednost saobraćaja na nivou. Zbog toga se mogu desiti mnoge velike nezgode. M.Ž.

KVANTITET I KVALITET

Narod ne zna da nema dovoljan broj putničkih vagona. Da su neophodni pre svega zbog udaljenih linija koje se mogu u narednim godinama ostvariti. Neophodna je nabavka novih vagona i u planu je. Nešto te vagone mora da vuče a to znači da su neophodne nove mašine.

Po mom slobodnom brojanju u zadnjih 10 godina nabavljeno je oko 100 različitih vozila što radnih mašina, Emv, Dmv… I to je po svemu sudeći nedovoljno. I.N.
************************************************
Stanje lokomotiva i vagona očajno D.D.
************************************************
Putnička kompanija SrbijaVoz nema putničkih kola, zbog toga je udobnost putovanja upitna, kao i rang voza. Zbog toga sto SV nema putničkih kola, nema ni međunarodnih vozova. Čak su nebrojeno puta pisane peticije i zahtevi da se vrati prekogranični voz između Vršca i Temišvara, jer je linija bila uvek popunjena putnicima, ali svi zahtevi putnika su neispunjeni. M.Ž.

ŠTO NA UMU I NA DRUMU

Modernizacija pruge BG-NS se nepravilno odvija, već postoje problemi sa Rusima koji su sklonili garanciju za donji stroj, jer nisu urađeni temelji za stubove KM-a pre završne mašinske regulacije. D.D.
************************************************
Počeli su da rade južnu prugu gde je u najboljem stanju – između Niša i Leskovca, i gde retko kada ima ispadanja (u 2021. bez ispadanja), a ne rade kroz Grdeličku klisuru, stanicu Ristovac gde je danas (8.1.22.) ispala 461 sa svih 6 osovina (a u prošloj je bilo još ispadanja u istoj). D.D.
************************************************
Posebno sam zadovoljan napretkom u srednjem Banatu. Ostali smo bez vozova, a sad ostajemo i bez pruge Zrenjanin-Vršac. B.T.

Sve je loše, samo je jedno dobro: isporuka KISS-ova, tek toliko da i ovaj narod vidi u čemu se svet vozi, mada ne verujem da će dalje od 20km oko „kruga dvojke“. D.A.

2021. JE BILA GODINA…

Kad misliš da ne može gore, onda vidiš da može i još gore… P.M.
************************************************
Prepuna iskakanja. Z.J.
************************************************
Godina bez voza NS-BG. N.V.
************************************************
Ocenjujem je kao još jednu u nizu godina koje su prošle u znaku dalje degradacije, zapuštanja i zanemarivanja kako sveukupne železničke infrastrukture tako i potreba putnika i klijenata za prevoz robe uz veoma mala ulaganja, napore i trud da se loše stvari promene na bolje (nedovršeni remonti ili remonti lošeg kvaliteta kao i jaka a ujedno i očekivana kašnjenja u davno započetim projektima). D.M.
************************************************
Raspad sistema na sve strane, prazne prljave stanice, wc-i ne rade, pre tri godine vozova koliko hoćeš i kad hoćeš da putuješ. Sad dupla 0. S.S.
************************************************
I od goreg može gore. Dokazano od strane Srbija voza i Infre. N.M.
************************************************
Sve u svemu 2021. godinu na železnici možemo opisati ovako: prošle godine, nad železnicom se navukao jedan crni olujni oblak, sa jedva ponekim zrakom sunca. M.Ž.