Irska dozvolila odstupanja od vremena vožnje i odmora

Irska Uprava za bezbednost na putevima (RSA) i ministarstvo nadležno za sektor saobraćaja dogovorili su privremenu relaksaciju propisa o vremenu vožnje i odmora vozača teških teretnih vozila. Odstupanje dolazi pre svega zbog nedostatka vozača, koji je prouzrokovao širenje Omicron varijante korona-virusa.

Kako je RSA pojasnila, odluka doneta zbog obezbeđivanja kontinutiteta lanaca snabdevanja, značaja sektora drumskog transporta za nacionalnu ekonomiju i kao odgovor na zahteve transportne industrije. Odstupanja su startovala 9. januara, predviđeno je da traju do 30. januara 2022, a biće “revidirana svake nedelje”.

Kako je saopšteno, Omicron varijanta čini oko 96% svih slučajeva u Irskoj, a dnevni ukupan broj slučajeva dostigao je rekordne brojke poslednjih dana.

Odstupanje, koje je RSA opisala kao „hitno“, odnosi se na određene odredbe EU pravila o vremenu vožnje i odmora, a primenjivaće se na sve operatere i vozače u transportu robe, koji podležu evropskim propisima o radnom vremenu i pravilima u vezi sa tahografima.

Mere koje se uvode su sledeće:

1. Pravila o vremenu vožnje se ublažavaju podizanjem dvonedeljnog ograničenja vožnje sa devedeset (90) na sto dvanaest (112) sati. Zahvaljujući toj meri, vozači će imati pravo da voze maksimalno pedeset šest (56) sati svake uzastopne nedelje dok ne istekne derogacija. Nema promena u pravilima koja se odnose na radno vreme.

2. Maksimalan broj skraćenih dnevnih odmora između bilo koja dva (2) nedeljna perioda odmora takođe se povećava sa tri (3) na pet (5), kako bi se vozačima pružila dodatna fleksibilnost ukoliko se suoče sa kašnjenjem tokom putovanja. Međutim, treba obratiti pažnju na raspored. Na primer, ako vozač koristi maksimalno pet (5) smanjenih dnevnih perioda odmora u prvih pet (5) dana od završetka prethodnog nedeljnog perioda odmora, a zatim nastavi da vozi šesti (6.) uzastopni dan, njegov/njen dnevni raspored ne sme biti duži od trinaest (13) sati šestog (6) dana.

3. Pravila koja se odnose na nedeljni odmor se takođe ublažavaju tako što se dozvoljava vozačima da koriste skraćeni nedeljni odmor od najmanje dvadeset četiri (24) sata svake uzastopne nedelje tokom perioda odstupanja, odnosno tokom važenja novih propisa. Vozači neće imati obavezu da imaju jedan (1) redovni sedmični period odmora u bilo koje dve (2) uzastopne nedelje, sve do kraja važenja novih propisa. Štaviše, ne postoji nikakav zahtev za nadoknadom, ukoliko se koristi smanjeni nedeljni odmor.

Originalnu uredbu o relaksaciji propisa o vremenu vožnje i odmora u Republici Irskoj možete pogledati na sajtu RSA. 

Slično kao što su to učinile njihove kolege u Velikoj Britaniji i nadležne vlasti u Republici Irskoj precizirale su da vozači ne bi trebalo da odstupaju od pravila vožnje ukoliko to ugrožava bezbednost na putu. Ističe se da vozača ne treba očekivati da voze umorni, a da poslodavci ostaju odgovorni za zdravlje i bezbednost svojih zaposlenih i drugih učesnika u saobraćaju, prenosi trans.info.

Velika Britanija je, podsetimo, odstupanje od vremena vožnje i odmora uvela 12. januara, a predviđeno je da izmenjeni propisi budu na snazi do 10. februara 2022. Originalnu odluku Velike Britanije možete pogledati na sajtu gov.uk.