Evropski klasteri pokrenuli platformu za umrežavanje železničke industrije

Kao odgovor na okolnosti prouzrokovane korona virusom, klasteri okupljeni u Evropskoj asocijaciji železničkih klastera ERCI, ujedinili su svoje resurse i ekspertizu kako bi znanje i informacije učinili dostupnim za preduzeća evropske železničke industrije.

Kreirana je elektronska platforma za komunikaciju i umrežavanje kompanija – dobavljače i vršioce usluga, koji rade za mnogobrojna železnička javna i privatna preduzeća. Glavni cilj, kako navode u Klasteru železnica Jugoistočne Evrope RCSEE (jednom od članova i osnivača), jeste osnaživanje konkurentnosti evropske železničke industrije. Kroz klastere je u ERCI, inače, okupljeno više od 2.000 preduzeća iz 17 evropskih zemalja.

Tokom pandemije, ova platforma poslužiće za niz konferencija i vebinara, putem kojih će menadžeri imati priliku za razmenu iskustava, povezivanje itd. U budućnosti, cilj je da se uspostavi trajna platforma za razmenu informacija i negovanje interakcije članova klastera, kako bi železnička industrija što brže zakoračila ka digitalnom dobu, navodi ERCI.

Članice Evropske asocijacije železničkih klastera organizovaće tokom maja i juna seriju vebinara, koji će biti posvećeni različitim aktuelnim temama poput dekarbonizacije, digitalizacije, projekata za uštedu energije i povećanje bezbednosti, udruživanja evropskih lanaca dobavljača itd. Osim toga, pokazaće i kako industrija koristi inovacije i adaptira se da obezbedi rešenja koja se mogu koristiti kao odgovor na covid-19 pandemiju.

Na taj način platforma će pokušati da u uslovima zatvaranja granica i izostanka velikih međunarodnih poslovnih sajmova i konferencija pomogne održanju lanaca dobavljača i omogući zainteresovanim mikro, malim, srednjim i velikim preduzećima, fakultetima i istraživačkim ustanovama da u doba zdravstvene krize pronađu nove partnere.

– Ova platforma je još jedna šansa za proizvođače i ponuđače usluga iz Srbije i zemalja regiona da saznaju više o mogućnostima za razvoj svog biznisa, evropskim projektima koji su u toku ili se planiraju i da pronađu potencijalne naručioce roba i usluga za nove poslove – navode u RCSEE.

Prvi vebinar organizovao je Katalonski klaster Railgrup, a bio je posvećen digitalnoj bezbednosti. O ovoj temi nedavno je pisao i portal PlutonLogistics: Sajber-bezbednost na železnici, izazov digitalne ere.