Privatni kapital rekonstruiše prugu Petrovaradin-Beočin

Pokrajinski sekretar za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslav Vasin održao je radni sastanak na kome su definisani konačni planovi kako bi se realizovao projekat rekonstrukcije pruge Petrovaradin – Beočin.

Vlada Vojvodine je, naime, zadužila Pokrajinski sekretarijat za privredu da u saradnji, pre svega sa preduzećem „Železnice Srbije“, zatim sa lokalnim samoupravama: opštinom Beočin i Gradom Novi Sad, zainteresovanim institucijama i privrednim subjektima, sačini model javno-privatnog partnerstva za realizaciju ovog projekta. S obzirom na značaj ovog vida transporta i saobraćaja za privredu ovog kraja i stanovnike naselja kroz koje prolazi pruga, učesnici današnjeg sastanka složili su se da je potrebno ubrzati naredne korake, kako bi se prevazišle postojeće dileme oko obnove pruge duge 17 kilometara na kojoj je, zbog lošeg stanja, saobraćaj obustavljen 2007. godine.

Na sastanku su učestvovali predstavnici Komisije za javno-privatno partnerstvo pri Ministarstvu regionalnog razvoja i lokalne samouprave, „Železnica Srbije“ AD, Zavoda za izgradnju grada Novi Sad, Opštine Beočin, JP „Transnafta“, kao i predstavnici privatnih kompanija fabrike cementa “Lafarge BFC“ iz Beočina, kamenoloma „Alas Rakovac“ u Ledincima , „Karin komerc MD“ iz Novog Sada i „Olajterv“ iz Budimpešte.

– Postoji jasno iskazan interes javnog i privatnog sektora za rekonstrukciju pruge Petrovaradin – Beočin – izjavio je Miroslav Vasin i dodao bi nakon finalizacije ovog projekta, taj model mogao biti primenjen i u drugim sličnim slučajevima.

Nakon što „Železnice Srbije“ definišu projektni zadatak, četiri kompanije: “Lafarge BFC“, „Alas Rakovac“, „Karin komerc MD“ i „Olajterv“ sačiniće sporazum, čiji je predmet finansiranje izrada glavnog projekta i nedostajuće projektno-tehničke dokumentacije za rekonstrukciju pruge. Nakon toga, plan je da se formira konzorcijum privatnih subjekata u postupku javno-privatnog partnerstva. S obzirom da je model javno-privatnog partnerstva novijeg datuma u Srbiji, Pokrajinski sekretarijat za privredu će ceo postupak korodinirati sa republičkim Ministarstvom regionalnog razvoja i lokalne samouprave i Ministarstvom privrede.

U regionu kroz koji pruga prolazi svoje aktivnosti obavljaju veliki privredni subjekti, kao što su kompanije BFC “Lafarge“, “Karin Komerc MD“, “Alas Rakovac“, JP “Transnafta“ i drugi. Zatvaranjem pruge za saobraćaj, najveći deo teretnog saobraćaja za potrebe ovih preduzeća obavlja se drumskim transportnim sredstvima, što ima veoma negativne posledice po kvalitet putne mreže, bezbednost saobraćaja i zaštitu životne sredine. Zato je obnova ove pruge od velikog značaja za kompanije koje posluju u ovom kraju, za stanovnike i širu društvenu zajednicu.

Predstavnik „Železnica Srbije“ dao je punu podršku projektu revitalizacije pruge, izjavivši da je ona važna i za ovo preduzeće, koje bi ostvarilo prihod ukoliko bi se roba kompanija iz ovog kraja transportovala železnicom.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.