„Železnice Srbije“ spremne da prevezu 650.000 tona cevi za „Južni tok“

Razvoj robnog transporta predstavlja apsolutni prioritet srpskim železnicama u ovoj godini, i uveren sam u sposobnost i iskustvo srpskih železničara da prevezu sve potrebne količine cevi za ruski državni  gasovod „Južni tok“. Prilagodićemo se svim zahtevima ruske strane vezanim za transport srpskim prugama i na svaki način ćemo se potruditi da smanjimo troškove transporta. Uveren sam da ćemo ubrzo doći do najboljeg rešenja prihvatljivog za obe strane – izjavio je Dragoljub Simonović, generalni direktor „Železnica Srbije“ na sastanku sa predstavnicima tehničke delegacije gasovoda „Južni tok“ predvođene tehničkim direktorom Pavelom Persinskim.

Predstavnici poslovodstva srpskih železnica i ruske strane razmatrali su sve tehničke i logističke preduslove za transport 650.000 tona cevi, bez kojih izgradnja gasovoda ne bi bila moguća.

– Imajući u vidu specifičnost zadatka koji je pred nama, planiramo korišćenje više maršruta kojima bi cevi bile transportovane u Srbiju, a obzirom da se radi o velikim količinama, moramo razmotriti sve mogućnosti za prevoz. Najbitnije je da se izbegne oštećenje cevi – rekao je Persinski.

Prema rečima Negosava Teofilovića, direktora Direkcije za prevoz „Železnice Srbije“ su u potpunosti spremne i mogu da prevezu sve količine cevi na teritoriji Srbije, za potrebe gasovoda „Južni tok“. Teofilović je istakao da srpske železnice imaju dovoljan broj lokomotiva i kvalifikovanih radnika što će doprineti da budu ispoštovani svi zahtevi naručioca posla.

– Izbor transportne trase je od izuzetne važnosti, jer se odabirom prave trase mogu napraviti značajne uštede u vremenu i novcu – istakao je Vladimir Radović, direktor Direkcije za infrastrukturu.

Nastavak razgovora zakazan je posle detaljne analize podataka koje će ruska strana dostaviti stručnim službama železnice, kada bi se prešlo na konkretnije dogovore vezane za transport.