Promene na železničkoj mapi Evrope privlače nove igrače na Balkan

Strateški značaj balkanskih zemalja za železnički teretni transport ubrzano raste, piše portal railtarget.eu.

Rat u Ukrajini sprečio je korišćenje pojedinih prometnih pravaca za transport robe u Evropu. Ranije često korišćene rute sada su prazne, a protok robe duž Puta svile je na mnogo načina potpuno paralizovan. Prevoznici su stoga prinuđeni da traže alternativne rute, koje podrazumevaju između ostalog i transport preko Balkana.

Ono što predstavlja problem, jeste činjenica da železnička infrastruktura na Balkanu nije spremna za ovakav nalet, pa je neophodno brzo planiranje i prilagođavanje. “Pretrpane” luke takođe mogu biti problem.

Osnovni ograničavajući faktor infrastrukture na Balkanu je potpuni nedostatak elektrifikacije na mnogim deonicama.

Prevoznici će stoga za prevoz robe morati da koriste starije lokomotive, na dizel motor, koje su u mnogo lošijem stanju od modernih, novih lokomotiva.

Portal railtarget.eu piše da je to potencijal koji je uočio češki proizvođač lokomotiva CZ Loko, te da je ova kompanija, između ostalog, stoga odlučila da svoje usluge održavanja i popravke lokomotiva ponudi na lokalnom tržištu. Iz tog razloga sklopljeno je i partnerstvo sa zagrebačkim TŽV Gredelj, kompanijom koja ima renomiranu poziciju na hrvatskom železničkom tržištu i ne oskudeva u stručnom kadru.

Zahvaljujući partnerstvu sa TŽV Gredelj, CZ Loko je stekao stabilnu bazu u Zagrebu, koja je od strateškog značaja zbog svog dometa u ključnim oblastima, navodi se.

Ipak, Balkan nije jedina oblast od interesa za CZ Loko, a češki proizvođač lokomotiva širi se i na slovačko i mađarsko tržište. U ovim zemljama, kao i u Hrvatskoj, planira da ponudi usluge održavanja i popravke lokomotiva. I ovde imaju strateškog partnera – ovoga puta Rail Clinic, koja se fokusira na mobilni servis teretnih vagona i smatra se najvećim pružaocem takvih usluga u regionu Jugoistočne Evrope, piše railtarget.eu.