Rusi otvorili novi železnički koridor – kraći od rute koja prolazi kroz Suecki kanal

Ruski tranzitni voz sa 36 kontejnera tokom vikenda prošao je novim kopnenim transportnim koridorom preko Irana za Saudijsku Arabiju, saopštio je šef iranskih železnica Miad Salehi. Salehi je napomenuo da je to prvi put da je tranzitni teret iz Rusije prošao preko iranske železničke granice Inčeh Borun u blizini Turkmenistana. Tovar je otpremljen u lučki grad Bandar Abas na Ormuskom moreuzu i odatle će biti prebačen u saudijski lučki grad Džeda morskim putem, piše Politika.

Iranski sekretar Vrhovnog saveta slobodnih ekonomskih zona Hodžatolah Abdolmaleki ranije je za RIA Novosti rekao da je sa radom počeo jedan od novih transportnih koridora u okviru šireg Međunarodnog transportnog koridora sever-jug (INSTK), koji prolazi kroz iransku teritoriju. Prema njegovim rečima, novi koridor povezuje Rusiju i arapske zemlje železnicom kroz Iran i morem kroz Persijski zaliv.

INSTK je alternativa koridoru koji ide kroz Suecki kanal, a planirani tranzitni sistem dužine 7.200 kilometara spojiće brodske, železničke i drumske rute za kretanje tereta između Rusije, Irana, Azerbejdžana, Indije i Centralne Azije.

Izgradnja ovog koridora počela je pre dvadesetak godina, ali je novi zamah dobio posle uvođenja zapadnih sankcija Rusiji koja je bila primorana da preusmeri svoje trgovinske tokove iz Evrope u Aziju i Bliski istok.

Ukupan transportovani teret duž koridora u prošloj godini bio je 14,5 miliona tona, a ove godine se očekuje prevoz od 17,6 miliona tona, procenjuje rusko Ministarstvo saobraćaja.

Međunarodni transportni koridor Sever-Jug je multimodalna transportna mreža pomorskog, železničkog i drumskog transporta između Rusije, zemalja Zaliva i Indije, sa transportnim i pretovarnim čvorištem u Iranu. On povezuje Mumbaj, Bandar Abas, Baku, Bandar Anzeli, Astrahanj, Moskvu, ne podleže sankcijama koje su uvedene protiv Rusije i Irana i nije pod uticajem zapadnih zemalja.

Dugoročno gledano koridor bi mogao postati alternativa tradicionalnim putevima kroz Suecki kanal, Sredozemno more i Bosfor, jer prema procenama zvaničnika indijske vlade, ovaj koridor može smanjiti vreme i troškove isporuke za 30 do 40 odsto.

Robi koja se transportuje kroz Suecki kanal potrebno je 45 do 60 dana da stigne do Evrope, dok joj je koridorom INSTK dovoljno od 25 do 30 dana.

Foto: Pixabay