Tender za izgradnju železničke obilaznice oko Niša najavljen za 5. april

Tender za za izgradnju železničke obilaznice oko Niša biće otvoren 5. aprila, najavio ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić i dodao da će sve učiniti da radovi počnu do juna, prenela je agencija Beta.

Prema rečima ministra, projekat je vredan 150 miliona evra i sredstva su obezbeđena u državnom budžetu. Vesić je takođe dodao i da je „u neprestanoj komunikaciji sa Evropskom investicionom bankom, koja izdvaja novac“. Kako je Vesić saopštio tokom boravka u Nišu, izgradnja obilaznice trajaće 1.000 dana, odnosno nešto manje od tri godine i rešiće dugogodišnji problem stanovnika Niša.

Podsetio je da je u toku rekonstrukcija 23 kilometara pruge Niš-Brestovac, kao i da je prošle nedelje izdata građevinska dozvola za rekonstrukciju 12,4 kilometra pruge Niš-Dimitrovgrad.

Kako je ministar  Vesić dodao, početkom decembra, očekuje se početak radova na rekonstrukciji brze pruge Beograd-Niš za brzine od 200 kilometara na sat, koja bi omogućila da se od Beograda do Niša stiže za 100 minuta.

Ministar Goran Vesić, Mihajlo Zdravković v.d. direktora Aerodroma Srbije i Son vu Džun, direktor kineske kompanije Shandong International, potpisali su ugovor ugovor o izgradnji internih saobraćajnica u okviru kompleksa Aerodroma Konstantin Veliki. Ugovor se odnosi i na izgradnju pratećih hidrotehničkih, elektroenegetskih i telekomunikacionih instalacija u okviru tog kompleksa aerodroma, prenela je Beta.

Foto: Pixabay, ilustracija