U novom redu vožnje 5 prevoznika u železničkom teretnom saobraćaju

Novi red vožnje na srpskim prugama stupio je na snagu 9. decembra i važiće do 14. decembra 2019. godine, saopšteno je iz železničke kompanije Infrastruktura železnice Srbije.

Brzina vozova povećana je na 220 kilometara pruga u Srbiji a naredne godine biće obnovljeno još oko 320 kilometara regionalnih pruga.

U novom redu vožnje povećan je broj trasa vozova koje su dodeljene operaterima u putničkom i robnom saobraćaju na 1.811, za 15 odsto više nego do sada.

Jedini operater u putničkom saobraćaju je železnička kompanija Srbija voz.

U teretnom saobraćaju biće pet prevoznika, dva više nego prošle godine Srbija Kargo, Кombinovani prevoz, Despotija, Eurorail Logistics i NCL Neo Cargo Logistic.

„Sa stanovišta organizacije železničkog saobraćaja naredna godina predstavlja najveći izazov, jer će se odvijati u uslovima intenzivnih radova na rekonstrukciji i modernizaciji železničke infrastrukture širom Srbije“, kazao je Jevtić.

Kako je naveo, naredne godine predstoje radovi na izgradnji pruge za velike brzine između Beograda i Novog Sada, a počeće i rekonstrukcija pruga Niš–Dimitovgrad iz kredita Evropske investicione banke, Niš–Brestovac iz IPA fondova EU i Jajinci–Mala Кrsna iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj.

Biće obnovljene regionalne pruge Niš–Zaječar, Lapovo–Кraljevo, Subotica–Senta, Markovac–Resavica, Кumane-Banatsko Miloševo i Кikinda–MSK Кikinda.