Srbija korak bliže kreditu od 500 miliona evra za obnovu pruge Beograd-Niš – Rok za odobrenje 30. novembar

Sve je izvesnije da će Srbija obezbediti kredit Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) od 500 miliona evra za obnovu pruge Beograd-Niš. Zajam je već prošao „reviziju koncepta“ i trenutno je u „reviziji strukture“, kako EBRD opisuje status projekta.

Zeleno svetlo očekuje se za oko dva meseca, budući da je rok za odobrenje 30. novembar.

Zvanične informacije EBRD o planiranom kreditu možete da pogledate OVDE.

Koridor X

Pruga Beograd-Niš je duga samo 228 km, ali predstavlja značajnu vezu za železnički teretni transport u celoj Evropi. To je zato što leži u srcu Koridora 10 (Koridora X), koji ide od Salcburga u Austriji do Soluna u Grčkoj, i preko drugog kraka od Budimpešte u Mađarskoj do Istanbula u Turskoj. Ova dva kraka formiraju oblik X, a linije se seku u sredini Srbije – na liniji Beograd-Niš.

Cilj planirane modernizacije je da se omogući povećanje brzine vozova do 200 km/h. Ovom brzinom putovanje između Beograda i Niša trajalo bi sat i 15 minuta, dok je se sada stiže za 5,5 sati.

Evropski interes

Iako postoje i drugi delovi Koridora 10 koje finansira Kina, a u prošlosti i Rusija, EU zauzima jasan stav prema finansiranju centralnog dela mreže. Kao što je jedan zvaničnik Evropske komisije rekao pre nekoliko meseci, u ključnom je interesu EU da efikasnije sprovodi svoju politiku proširenja, a u tome je izgradnja kritične infrastrukture ključna za Zapadni Balkan, prenosi railfreight.com.

Podsećamo, projekat je procenjen na oko 2 milijarde evra i sufinansiraće ga Evropska investiciona banka i Evropska unija kroz Investicioni okvir za Zapadni Balkan (WBIF).

Ukupni procenjeni troškovi modernizacije i rekonstrukcije koridora Beograd-Niš-Preševo (granica sa Severnom Makedonijom) u dužini od 350 km (podeljeno na nekoliko deonica), iznose 2,5 milijarde evra.