Veći broj pošiljki i bolji kvalitet usluge – Vozom Sava Express za 7 meseci prevezeno 10.000 t robe

Železničkom linijom Beograd – Ljubljana najviše se transportuje obrađeno drvo, proizvodi od drveta, ploče od iverice, stakleni proizvodi, hartija i sl, a očekuje se i prevoz novih vrsta robe.  Kargo voz Sava Express saobraća od 1. marta ove godine, a do septembra je prevezao oko 10.000 tona robe, kažu za PlutonLogistics u kompaniji Srbija Kargo.

Sava Express je korisnicima železničkog prevoza omogućila jednu novu konekciju, ovoga puta iz smera zapada tj. preko granične stanice Šid.

– Može se reći da je upravo takva jedna linija prevoza nedostajala, imajući u vidu da se ovakve vrste prevoza, uglavnom odvijaju iz pravca severa tj. preko granične stanice Subotica. S obzirom na planirane radove na železničkoj infrastrukturi, koji su pre svega vezani za izgradnju brze pruge Beograd – Budimpešta, smatramo da je korisnicima železničkog prevoza, posebno u ovakvim okolnostima, potrebno obezbediti dodatnu opciju. Naravno, jedan od osnovnih kriterijuma je i da pružena usluga bude komercijalno prihvatljiva, odnosno konkurentna drugim vidovima saobraćaja – objašnjavaju u Srbija Kargo.

Tri voza nedeljno

Kao profitabilni u ovom vidu prevoza se pokazuju prevozi masovnih roba, kada korisnik ima dovoljne količine robe za pokretanje kompletnog voza. Projektom Sava Express želela se pružiti mogućnost usluge železničkog prevoza i onim korisnicima koji otpremaju manje količine robe, a da pri tome takav prevoz bude komercijalno prihvatljiv i za železnicu.

S obzirom na to da je projekat nov, a da su ciljana grupa nešto manji korisnici prevoza, Srbija Kargo je zadovoljan početnim rezultatima. Kako kažu, popunjenost vozova na relaciji Ljubljana Zalog – Beograd ranžirna se povećava, što i jeste efekat kakav železnica priželjkuje.

Mars logistics
Foto: 422737/pixabay.com
Sava Express saobraća po tri puta nedeljno iz oba smera i to iz Ljubljane ponedeljkom, sredom i subotom, a iz Beograda ponedeljkom, četvrtkom i subotom.

– Kako bi prevozna usluga po projektu Sava Express bila atraktivnija potencijalnim korisnicima prevoza, neophodno je postaviti takvu organizaciju saobraćaja koja omogućava što bržu otpremu samih pošiljaka. Podizanje broja polazaka na tri para vozova, upravo je korak ka ispunjenju ovog cilja i svakako treba da prevoz učini prihvatljivijim za potencijalne korisnike. Takođe se nastoji da se i sami dani polazaka vozova iz Ljubljane i iz Beograda, prilagode potrebama najvećeg broja potencijalnih korisnika – navode u Srbija Kargo.

Rast broja pošiljki u narednom periodu

Očekuje se da se nastavi porast broja pošiljaka i u 2019. godini, a time i podizanje kvaliteta prevozne usluge. Zajedno sa partnerima na ovom projektu, a to su SŽ – Tovarni promet i HŽ Cargo, Srbija Kargo će nastojati da ovu prevoznu uslugu što više promoviše i razvija.

– Cilj nam je da kreiramo jednu dodatnu opciju železničkog povezivanja država Balkana, ali i šire sa državama Evropske unije. U daljoj perspektivi, kada se realizuju projekti izgradnje modernih terminala i robno-transportnih centara na području Beograda, sa svim pratećim skladišnim i drugim kapacitetima, svakako će se stvoriti neophodni preduslovi da projekat Sava Express zaživi u svom punom obimu.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.