Veliki planovi ČD Cargo za Balkan – I Srbija na radaru češke kompanije

Češka kompanija ČD Cargo nastavlja širenje na inostrana tržišta. Tokom prošle sedmice, završeno je osnivanje podružnice ČD Cargo Adria, čiji je glavni cilj da pribavi svu potrebnu dokumentaciju za pokretanje železničkog teretnog prevoza u Hrvatskoj najkasnije u roku od godinu dana, saopštila je kompanija.

Tomaš Toth, predsednik Odbora direktora, istakao je da je Balkan područje u kome kompanija vidi dalji prostor za širenje.

ČD Cargo ne isključuje interesovanje za Sloveniju i Srbiju u budućnosti, a veliki potencijal predstavlja veza sa lukama Rijeka i Ploče, dodaje se u saopštenju.

Češka železnička kompanija Rijeku percipira kao luku sa velikim potencijalom, za koju se interesovanje povećava uglavnom zbog problema sa kapacitetom jednokolosečne železničke pruge koje vodi do luke u Kopru. U Hrvatskoj se očekuju velika ulaganja u Rijeku, kao i u Luku Ploče, prenosi railtarget.eu.  

– Cilj nove kompanije je da u roku od godinu dana dobije dozvolu za rad u Hrvatskoj. To će nam pružiti priliku da zaista vozimo vozove širom Evrope – na primer od Rijeke do carinskih punktova u Češkoj, Nemačkoj i drugim zemljama, u potpunosti sa našim lokomotivama i pod našom licencom – rekao je Toth.

Portal railtarget.eu podseća da je tokom protekle dve godine ČD Cargo zabeležio zaista dobre rezultate u ekspanziji na ino tržištima, te tako danas posluje u Mađarskoj, Austriji, Nemačkoj, Poljskoj, Slovačkoj.

Foto: YouTube/PrintScreen

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.