Kamion prepun neprijavljene robe – Sprečen šverc polovnih bicikala, skutera, autodelova…

Carinici su tokom protekle nedelje na kontrolnim punktovima Merdare i Rudnica u dva navrata sprečili krijumčarenje robe, čija ukupna vrednost premašuje 100.000 evra.

Slučaj na punktu Merdare otkriven je pre nekoliko dana, ali se u spornom kamionu nalazilo toliko neprijavljene robe da je trebalo vremena za postupak sravnjivanja stanja.

Naime, kada je na red za kontrolu pristigao kamion čačanskih registarskih oznaka, koji je prema priloženoj dokumentaciji, iz Nemačke ka APKiM prevozio polovno kombi vozilo, niko nije ni slutio da je prijavljeni polovni kombi zapravo jedina prijavljena stvar u kamionu prepunom neprijavljene robe.

Kada je skinuta carinska plomba radi detaljnog pregleda, pred carinicima se ukazao tovarni deo kamiona prepun razne upotrebljavane robe: bicikala, skutera, polovnih delova za automobile, elektro-uređaja i drugih aparata, od čega je deo bio natovaren i u prijavljeni kombi.

Tek tada je 65-godišnji vozač pokazao fakture, ali kako one nisu bile evidentirane u tranzitnom dokumentu, roba se tretira kao neprijavljena.

Foto: Uprava carina

Kamion je potom dopraćen do carinskog magacina u Gadžinom Hanu gde je detaljno pregledan, pa je utvrđeno da se u njemu, pored prijavljenog kombija, nalazi i neprijavljena roba, vredna preko 46.000 evra.

Kako krijumčarena roba prelazi trećinu vrednosti vozila i kamion je zadržan do okončanja prekršajnog postupka pred nadležnim sudom, čime je vrednost ovog prekršaja uvećana na oko 108.000 evra.

Na kontrolnom punktu Rudnica carinici su 15. maja 2021. godine, prilikom kontrole autobusa koji je saobraćao na relaciji Priština-Novi Pazar, u specijalno pregrađenim fabričkim šupljinama, takođe pronašli sakrivenu tehničku robu, vrednu oko 3.000 evra.

U prostoru za prtljag, koji je bio pregrađen šperpločama, pronađene su nove potapajuće pumpe za vodu, aparati za zavarivanje, trimeri za travu i šišanje životinja, prskalice za zaprašivanje u poljoprivredi, sredstva za podmazivanje u auto industriji i razna druga roba.

Izvor/foto: carina.rs