Zajednička carina na prelazu Tabanovce

U nastojanju ubrzavanja redovnih procedura u trgovinskoj razmeni, Makedonija i Srbija će od marta iduće godine na graničnom prelazu Tabanovce, uspostaviti zajedničku službu carine najavljeno je u četvrtak, 30. novembra, na početku neformalnog skupa predstavnika carinskih službi zemalja regiona u Skoplju.

– Granični prelaz Tabanovce na makedonsko-srpskoj granici trebalo bi da bude završen u martu iduće godine i tada se očekuje da počne zajedničko carinjenje -rekao je direktor Carinske uprave Makedonije Đoko Tanasoski pre početka dvodnevnog regionalnog sastanka u Skoplju.

Predstavnici carinskih službi zemalja Zapadnog Balkana na neformalnom skupu u Skoplju razmatraju modelite i mogućnosti povezivanja u regionu ubrzanjem carinskih postupaka. To je deo zadataka iz inicijative o ekonomskom povezivanju šest zemalja regiona u procesu do 2023. godine.

U konkretnom delu najavljenih olakšica u prometu između Srbije i Makedonije, kako je najavljeno, pored zajedničkog carinenja u putnom saobraćaju, očekuje se i ubrzana rekonstrukcija železničke stanice Tabanovce i stvaranje uslova za sprovođenje zajedničkog carinenja i u delu železničkog saobraćaja.

 

Da bi se dostigla ravnoteža carinskih postupaka, kontrolne metode i dalje se moraju modernizovati i jačati saradnja između regionalnih carinskih službi.

U tom cilju, kako je dodao, vlade zemalja regiona podržavavaju ideju pojednostavljivanja carinskog postupka, kako bi se otklonili problemi „sa dugim kolonoma kamiona“, preko mogućnosti zajedničkog carinjenja na jednom carinskom terminalu, prenose Novosti.