Šta novi trgovinski sporazum sa Velikom Britanijom donosi srpskoj privredi?

Novi Sporazum o partnerstvu, trgovini i saradnji između Srbije i Velike Britanije, potpisan je 16. aprila, a trgovinski deo je fokusiran na očuvanje ranijih veza uspostavljenih u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU, formiranje zone slobodne trgovine, očuvanje povlašćenih uslova u trgovini i dalju liberalizaciju.

– Ovaj sporazum je pokazatelj zajedničke posvećenosti privrednim odnosima, ali i alat koji omogućava kontinuitet u trgovini u interesu kompanija i potrošača dve zemlje.ocenila je Marica Vidanović iz Privredne komore Srbije.

Ovaj korak treba da doprinese povećanju trgovine i investicija, jačanju saradnje i privrednih veza, kao i većem srpskom izvozu na britansko tržište posebno prehrambenih proizvoda, kao i proizvoda gumarske, tekstilne i metalske industrije.

Za poslovnu zajednicu Srbije, kako je objasnila, to znači da će se iznosi carina prilikom uvoza i izvoza, vratiti na period kao i kada je UK bila članica EU. Sporazum će, kako se očekuje, doprineti i povećanju spoljnotrgovinske razmene, dok će kompanije iz Srbije zadržati poziciju respektabilnog dobavljača na zahtevnom tržištu Ujedinjenog Kraljevstva.

Do primene Sporazuma neophodno je okončanje unutrašnjih procedura strana potpisnica, a očekuje se i donošenje nove Uredbe o usklađivanju nomenklature Carinske tarife za 2021. godinu, koja će biti prvi propis u Srbiji sa jasno prikazanim preferencijalnim stopama i kvotama za uvoz robe poreklom iz Ujedinjenog kraljevstva, rekla je Vidanović.

Sporazum o partnerstvu, trgovini i saradnji između Srbije i UK potpisale su u Beogradu ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić i ambasadorka Ujedinjenog Kraljevstva u Beogradu Šan Makleod.

Na osnovu podataka Republičkog zavoda za statistiku, za period januar – februar ove godine kad se trgovalo bez Sporazuma, ukupna vrednost spoljnotrgovinske razmene sa Velikom Britanijom je iznosila 79 miliona evra što je skoro smanjenje od 20% u odnosu na isti period 2020. godine.

Izvezeno je robe u vrednosti od 52 miliona evra što je smanjenje od 10%, dok je uvoz vredeo 27 miliona evra što je smanjenje od 34%, pa je Srbija je u ovom periodu ostvarila suficit od 24,6 miliona evra. Tokom 2020. godine ukupna vrednost spoljnotrgovinske razmene je iznosila 529,3 miliona evra, a Srbija je ostvarila suficit od 53,5 miliona evra. Velika Britanija je na 21. mestu izvoznih destinacija Srbije a na 24. mestu po srpskom uvozu.

U međunarodnoj trgovini sa Velikom Britanijom, dominira razmena uslugama, pa je za 12 meseci 2020. godine izvoz usluga Srbije bio u vrednosti od 518 miliona evra, dok je uvoz usluga iz Velike Britanije bio 354 miliona evra.

U tom periodu Velika Britanija je, prema podacima Narodne banke Srbije, bila na trećem mestu po vrednosti razmene usluga sa Srbijom, ispred Nemačka i SAD.

Izvor: Privredna komora Srbije