Završena izgradnja najdužeg železničkog vijadukta u Srbiji i tunela Čortanovci (FOTO)

RZD International završio je građevinske radove na izgradnji najdužeg železničkog vijadukta u Srbiji, dugog tri kilometra, u plavnom delu Dunava, kao i građevinske radove na prvom tunelu bez zastora – Čortanovci. Ovi jedinstveni inženjerski objekti deo su buduće brze pruge Stara Pazova–Novi Sad, odnosno pruge Beograd–Budimpešta, saopštila je ruska kompanija. 

U aprilu su oba objekta uspešno prošla inspekciju Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije za usklađenost sa projektnim rešenjima. Pre puštanja objekata u rad, planiranog za kraj 2021. godine, biće izvedeni radovi na ugradnji kontaktne mreže, gornjeg stroja koloseka, a takođe će biti sprovedena sva neophodna spitivanja.

Izgradnja vijadukta je otpočela 1. novembra 2017. godine, a kako se navodi u saopštenju RZD International „završena je 6 meseci pre planiranih rokova“.

Njegova dužina dostiže 3 km, a visina pojedinih stubova – 26 metara, što se može uporediti sa visinom osmospratnice. Vijadukt je projektovan na izlazu iz tunela Čortanovci ispred Sremskih Karlovaca i proteže se u plavnom delu Dunava. Deo objekta se nalazi na strmom terenu, i zato je, kako bi se osigurala pouzdanost objekta za vreme njegove izgradnje i korišćenja, bilo izgrađeno 20 zaštitnih konstrukcija protiv klizišta, navodi se u saopštenju RZD International.

Tunel Čortanovci predstavlja dve paralelne cevi ukupne dužine 2,2 km. Radovi na njegovoj izgradnji odvijali su se neprekidno od septembra 2017. godine i završeni su 7 meseci pre ugovornih rokova. Neposredna izgradnja tunela trajala je 3 godine. Probijanje se odvijalo istovremeno na četiri tačke dvaju cevi severnog i južnog portala. U tunelu se trenutno odvija polaganje gornjeg stroja koloseka, dodaje se.

Prilikom izgradnje bile su korišćene napredne ruske i međunarodne tehnologije, koje su testirane, između ostalog i prilikom izgradnje olimpijskih objekata u Sočiju.

Nadzorni organi, akreditovane laboratorije i nezavisni konsultanti su stalno vršili kontrolu kvaliteta i toka radova na mnogo nivoa. Rok za bezbedno korišćenje objekata koji je određen projektom iznosiće najmanje 100 godina, ističe se u saopštenju.

Kompanija RZD International nastavlja izgradnju i rekonstrukciju železničke pruge na deonici Stara Pazova-Novi Sad. Nakon završetka svih radova u skladu sa projektom, putnički vozovi će na toj deonici moći da razvijaju brzinu do 200 km/h, a teretni – do 130 km/h. 

Izvor/foto: RZD International (rzdint.ru)