Železnica u Hrvatskoj – Privatni operateri zauzimaju sve veći udeo

Železnica u Hrvatskoj je liberalizovana, a podaci o porastu količine prevezene robe u četvrtom tromesečju 2017. pokazuju da je otvaranje tržišta železničkih usluga pogodovalo pozitivnoj klimi u razvoju tržišta prevoza robe.

Novi železnički teretni prevoznici učvrstili su svoju poziciju na tržištu što je vidljivo u ukupnom udelu u prevezenoj robi u četvrtom tromesečju 2017, koji je za 9% viši u odnosu na prethodno tromesečje i čak 22% viši u poređenju s četvrtim tromesečjem 2016.

Železnica u Hrvatskoj beleži dobar rezultat. Ukupna  količina prevezene robe u četvrtom tromesečju 2017. viša je za 1 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, čime je nastavljen pozitivan trend u teretnom železničkom prevozu.

Četvrto tromesečje obeležila je poslovna aktivnost šest od sedam teretnih železničkih prevoznika koji imaju sve preduslove za obavljanje železničkog prevoza u Republici Hrvatskoj. Samo jedan novi teretni železnički prevoznik nije bio poslovno aktivan tokom 2017, dok ostali teretni železnički prevoznici beleže stalno povećanje poslovne aktivnosti. Državni teretni prevoznik, za razliku od privatnih prevoznika, smanjio je svoj udeo u tržištu prevezene robe s čak 85% u 2016. na 60% u 2017.

Novi teretni železnički prevoznici, u četvrtom tromesečju 2016, imali su 15% udela u ukupnim ostvarenim tonskim kilometrima, dok se u istom razdoblju 2017. udeo povećao na 28%.

Kakva je situacija sa privatnim operaterima u Srbiji, pročitajte OVDE.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.