„Železnice Srbije“ beleže sve veći transport ka lukama „Pirej“, „Rijeka“, „Burgas“ i „Bar“

„Železnice Srbije“ imaju sve veći transport ka lukama „Pirej“, „Rijeka“, „Burgas“ i „Bar“ i do decembra ove godine su ukupno prevezle  oko 13.500 kontejnera, što je u odnosu na lane čak 10% više prilikom uvoza i 3% više u izvozu. Direktor Medija centra „Železnica Srbije“ Nenad Stanisavljević je rekao da je za srpske železnice razvoj železničke infrastrukture prema velikim lukama u regionu od izuzetno velikog značaja.

– Broj prevezenih kontejnera na železničko-lučkim pravcima je iz godine u godinu sve veći, a železnički robni prevoz na transportnom tržištu u ovom delu Evrope sve više dobija prednost u odnosu na druge vidove prevoza, posebno vodni – naglasio je Stanisavljević.

Najveći broj kontejnera železnicom prispeva u Srbiju preko „Luke Rijeka“ – oko 85%, zatim preko „Luke Burgas“ – nešto više od 5%, kao i „Luke Bar“ – oko 4%. Prema njegovim rečima, zbog toga je modernizacija železničke infrastrukture do velikih lučkih centara prioritetan interes železničkih uprava, privrednika i država, jer garantuje efikasan transport robe.

kontejneri_transport_241113 – Dva projekta su naročito značajna za železničke uprave i privredu: tansport do „Luke Rijeka“ (projekat „Marko Polo“) i za Kineze iz „Luke Pirej“ za Češku – rekao je Stanisavljević dodajući da zato projekti modernizacije pruga dobijaju na značaju na pravcima ka Grčkoj i Mađarskoj. Privreda je, prema njegovim rečima, pokazala izuzetnu zaintresovanost za transport železnicom. – U robno-transportnom smislu ova godina je značajna za srpske železnice, jer je zabeležena kontejnerizacija pojedinih vrsta tereta koji su se tradicionalno prevozili u konvencionalnom železničkom transportu, na primer izvoz šećera i žitarica – naveo je Stanisavljević. Pregovori između „Železnica Srbije“ i grčkih, makedonskih, mađarskih, slovačkih i čeških železnica o saobraćaju kompletnih kontejnerskih vozova za prevoz elektronske opreme firme „Hewlett Packard“ iz grčke „Luke Pirej“ za Češku u saradnji sa kineskom prekookeanskom kompanijom za transport COSCO, počeli su još 2012. u Atini. Ta kinska kompanija je mnogo investirala u „Luku Pirej“ i transport ka Češkoj kroz Srbiju je dosta dobro organizovan, pa je vreme putovanja vozova skrećeno za desetak sati u odnosu na prosečno vreme putovanja tretnih vozova kroz našu zemlju, naveo je Stanisavljević.

– Ovi vozovi iz Pireja za Češku prolaze kroz Srbiju za nekih 12 do 15 sati, što je znatno kraće u odnosu na druge vozove. Cilj je da se smanji zadržavanje na svim granicama i da se maksimalno ubrza prolazak, što je u Srbiji i postignuto – istakao je on.

kontejneri_03112013U skladu sa razgovorima vođenim u Atini, na redovnoj evropskoj konferenciji „Forum Train Europe“ (FTE) koja je održana u martu 2013. u Ljubljani, ugovoren je saobraćaj voza na relaciji Pirej-Pardubice-Pirej. Dužina tih vozova je oko 500 metara, a nosivost 1.200 tona. Stanisavljević je naveo da vozovi koji saobraćaju iz „Luke Pirej“ na prugama srpskih železnica imaju najviši prioritet u teretnom saobraćaju, što znači da nema zadržavanja na graničnim prelazima i da se transport obavlja po ubrzanom postupku.

U periodu od 27. aprila ove godine do 3. decembra iz Pireja su preko srpskih pruga saobraćala 52 voza sa oko 1.500 kontejnera. Kada počne da se primenjuje novi red vožnje za 2015, vozovi koji saobraćaju iz Pireja imaće više stanica u odnosu na prethodni period i planirano je da jedan voz saobraća svakodnevno, s tim što će različitim danima imati različite stanice. To znači da će jedan dan saobraćati za Đer u Mađarskoj, drugog dana za Bratislavu u Slovačkoj, narednog dana za Pardubice u Češkoj i slično.

Najveći doprinos povećanju obima prevoza za „Železnica Srbije“ dalo je pokretanje kontejnerskog voza na relaciji Rijeka – Beograd – Rijeka odnosno projekat „Marko Polo“, koji je uticao na rast kvaliteta prevozne usluge i konkurentnosti železničkog robnog transporta. Stanisavljević ističe da je rezultat toga prebacivanje dela robe koja se prevozila drumskim saobraćajem na železnicu. Planovi za narednu godinu predviđaju uvođenje dodatnog para vozova koji će saobraćati za Rijeku, tako da će nedeljno umesto dva voza na ovoj relaciji saobraćati četiri voza u oba smera.