LNG Hrvatska prva u svetu na terminalu na Krku pretovara gas direktno u kamione

Na terminalu za tečni prirodni gas (LNG) u Omišlju, u utorak 12. aprila prvi put je pretovaren tečni prirodni gas iz FSRU (plutajuća jedinica za skladištenje i gasifikaciju) broda LNG Hrvatska u specijalne kamione za tečni gas, prenosi portal pomorac.hr.

Hrvoje Krhen, direktor kompanije LNG Hrvatska, koja upravlja terminalom, ističe da je ovo bio prvi pretovar te vrste u svetu- direktno sa broda FSRU na kamione (bez pretovara u namenska ili manja plovila), ali i svojevrsno testiranje tržišta za izgradnju bunker stanice iz koje će tečni prirodni gas biti pretovaran u plovila i kamione.

LNG Hrvatska je prva kompanija u Jugoistočnoj Evropi koja nudi ovu uslugu, za koju su najveće interesovanje pokazale kompanije iz severnog dela Italije.

Kako je saopštila kompanija, korisnicima Terminala biće omogućeno u proseku 40 termina mesečno za dolazak kamiona za prevoz UPP-a.

Inače, na hrvatskom ostrvu Krk u januaru 2021. godine svečano je obeležen zvaničan početak rada ovog terminala za tečni prirodni gas (LNG).

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.