Integrisana funkcija GPS praćenja za logistiku budućnosti u oblasti transporta

Kako možemo da prenesemo podatke o lokaciji kamiona kratkoročno angažovanih transportnih partnera u sopstveni TMS (sistem za upravljanje transportom)? Ovo pitanje je veliko preduzeće i član ELVIS-a, firma „Spedition Schwarz“, postavila ponuđaču najveće transportne platforme u Evropi, „TimoCom„-u. Zajedno sa firmom „Arvato Systems„, međunarodno aktivnim preduzećem u oblasti IT usluga, TimoCom je razvio ne samo rešenje za ovaj posebni slučaj, već za ključni problem današnje transportne logistike. Rezultat je interfejs koji omogućava da se u svako doba dobiju i obrade GPS podaci od angažovanih pružalaca transportnih usluga – i da se na taj način poveća kvalitet usluga i zadovoljstvo klijenata transportnim uslugama.

U čemu je bio izazov?

Preduzeće „Spedition Schwarz“ obavlja 80% od svojih godišnjih 80.000 transporta sa sopstvenim voznim parkom od 250 kamiona, a za preostalih 20% angažuje transportne partnere sa „TimoCom“-ove platforme. Za do 350 tura dnevno u danima kad ima najviše posla ovo preduzeće angažuje preko platforme kratkoročno i do 100 dodatnih izvršilaca usluga. Za razliku od sopstvenih kamiona, ovi transportni partneri koriste različite ponuđače telematskih sistema, koji prenose podatke u različitim formatima. Integrisanje brojnih interfejsova bilo bi ekstremno skupo i zahtevalo bi puno rada. Ali upravo su te informacije od ključnog značaja za preduzeće „Spedition Schwarz“, jer mu omogućuju da prati transporte:

– Isto kao i kod naših vozila, želimo da uvrstimo i podatke o lokacijama naših transportnih partnera u naš TMS, kako bismo tako mogli da izračunamo i vreme njihovog dolaska. Tačnije rečeno, za nas je izuzetno važno da rano prepoznamo odstupanja, pošto se u takvim trenucima još uvek mogu preduzeti odgovarajuće protivmere. Ako to nije moguće, onda makar klijentima možemo na jedan proaktivan način da objasnimo potencijalno kašnjenje –  objašnjava Oliver Oker, prokurista i menadžer zadužen za velike klijente u preduzeću „Spedition Schwarz“.

Kako je taj izazov rešen?

Želja klijenata preduzeća „Spedition Schwarz“ bila je pravi izazov za Luizu Tenes i Filipa Šmita, menadžere za proizvode u „TimoCom“-u. Već od uvođenja funkcije praćenja u 2013. godini, „TimoCom“ je postao i čvorište za podatke o lokacijama vozila korisnika platforme. Ovo je postignuto povezivanjem više od 230 ponuđača telematskih sistema. Kako bi preduzeće „Spedition Schwarz“ moglo da obrađuje podatke o lokaciji transportnih partnera, „TimoCom“ je razvio interfejs preko kog drugi sistemi mogu da pristupe GPS podacima i da preuzmu iste u jedinstvenom formatu. U ovom okviru je preduzeće „Arvato Systems“, koje je ponudilo rešenje, dalje razvilo ekstenziju za upravljanje transportom koju koristi i preduzeće Spedition Schwarz: best4log-x.

Oliver Oker i Luize Tenes

– Naš primarni cilj je da pružimo podršku klijentima u njihovom svakodnevnom poslovanju. Sa našim partnerom u ovom pilot poduhvatu, firmom „Spedition Schwarz“, kao i sa njihovim stručnjacima za IT, preduzećem „Arvato Systems“, uspeli smo da pokrenemo željeni interfejs u roku od mesec dana. Svi su bili veoma otvoreni, sve je proteklo besprekorno – objašnjava Luize Tenes iz „TimoCom“-a.

I „Arvato Systems“ vidi u realizaciji novog interfejsa veliku dodatnu vrednost:

– Zahvaljujući GPS interfejsu koji ostvaruje vezu sa „TimoCom“-om uspeli smo da unapredimo TMS za firmu „Spedition Schwarz“ i da još bolje podržimo digitalne radne tokove –  objašnjava Dirk Tigler, menadžer za velike klijente u firmi „Arvato Systems“.

Kakva je korist ostvarena?

– Ranije smo pružaoce usluga transporta koji koriste drugačije sisteme od naših morali da nazovemo telefonom i upitamo za status pošiljke i sve informacije smo unosili ručno u TMS. To oduzima puno vremena, a ni podaci nisu uvek bili 100% pouzdani –  priča Oliver Oker.

To potvrđuje i Filip Šmit:

– Dok god su za razmenu podataka potrebni i manuelni koraci, ceo proces je ne samo skuplji, pošto oduzima više vremena, već je i podložniji greškama.

Zahvaljujući GPS interfejsu, firma „Spedition Schwarz“ sada automatski može da vidi da li transportni partner kasni i može onda direktno da obavesti klijente. Korišćenjem ovog interfejsa, firma „Spedition Schwarz“ može da uštedi dosta vremena, i to kod čak do 100 kamiona dnevno, koliko ih angažuje dodatno preko „TimoCom“-a.

– Najvažnije je međutim što je porastao nivo poverenja i zadovoljstva kod naših klijenata – raduje se Oker.

Primer iz primene utire put i za druge korisnike platforme

Preduslov za korišćenje interfejsa je rešenje za praćenje TC eMap®,  koje je stavljeno besplatno na raspolaganje svim korisnicima „TimoCom“-a. Čak i manja preduzeća poboljšavaju time svoju konkurentnost, što potvrđuje i Oliver Oker:

– Izuzetno je lako dobiti odobrenje za korišćenje funkcije praćenja kod TimoCom-a. A efekat je ogroman! Time odmah ulivam više poverenja i delujem kao pouzdan transportni partner. Osim toga, ne sme se zaboraviti da praćenje pre svega štiti od krađe tovara.

GPS interfejs do TimoCom-a sada je na raspolaganju i drugim zainteresovanim klijentima.

– Interfejs funkcioniše kao neka vrsta univerzalnog utikača pomoću kog brzo i jednostavno možete da povežete sopstveni sistem – objašnjava Tenes. Za transportnu branšu to znači da se pomoću interfejsa sada i kratke transportne veze mogu automatski pratiti digitalnim putem. Ovo opet pomaže i izvršiocima kao i nalogodavcima transporta da postignu veći nivo transparentnosti, kvaliteta i sigurnosti na tržištu direktne trgovine.

Podeli na društvenim mrežama:

Slične teme...

Budućnost pripada autonomnom transportu Samohodni kamioni su tek početak. Budućnost pripada autonomnom transportu, kaže Gunnar Gburek, portparol kompanije "TimoCom", najveće transportne plat...
Transportni barometar kompanije „TimoComR... Transportni barometar "TimoCom"-a za protekli treći kvartal pokazuje da teret i dalje prevazilazi slobodne kapacitete tovarnog prostora. Tako je odnos...
„TimoCom“ beleži najviši udeo tovara i... "TimoCom"-ov transportni barometar za protekli kvartal pokazuje odnos tovara i tovarnog prostora od 70:30. Izuzetno visok udeo tovara se konsekventno ...
Ugradnja GPS sistema za praćenje vozila samo sa li... Između 20.000 i 25.000 vozila u našoj zemlji opremljeno je GPS sistemima za satelitsko praćenje, pokazuju procene, iako Srbija o tome nema preciznih p...
Digitalna obrada transportnih naloga na „Tim... Preduzeće za pružanje IT usluga "TimoCom" je svoju veliku transportnu platformu za Evropu proširilo novom aplikacijom. Pomoću aplikacije TC Transport ...
TimoCom: Ana Domanović i Alen Solin menjaju Tinu P... Da bi se izašlo u susret kontinuiranom povećanju broja klijenata, Country Manager Team za jugoistočnu Evropu kompanije TimoCom sada je dobio pojačanje...
Snažan start evropske transportne branše na početk... Evropsko transportno tržište je u poređenju sa početkom prošle godine doživelo snažan start, aktuelni podaci TimoCom-ovog transportnog barometra ne do...
„TimoCom“ predstavio besplatan portal... Propisi o zabranama vožnje za kamione u Evropi su veoma složeni. U različitim zemljama zabrane vožnje za kamione važe na određenim putnim pravcima, pu...