Integrisana funkcija GPS praćenja za logistiku budućnosti u oblasti transporta

Kako možemo da prenesemo podatke o lokaciji kamiona kratkoročno angažovanih transportnih partnera u sopstveni TMS (sistem za upravljanje transportom)? Ovo pitanje je veliko preduzeće i član ELVIS-a, firma „Spedition Schwarz“, postavila ponuđaču najveće transportne platforme u Evropi, „TimoCom„-u. Zajedno sa firmom „Arvato Systems„, međunarodno aktivnim preduzećem u oblasti IT usluga, TimoCom je razvio ne samo rešenje za ovaj posebni slučaj, već za ključni problem današnje transportne logistike. Rezultat je interfejs koji omogućava da se u svako doba dobiju i obrade GPS podaci od angažovanih pružalaca transportnih usluga – i da se na taj način poveća kvalitet usluga i zadovoljstvo klijenata transportnim uslugama.

U čemu je bio izazov?

Preduzeće „Spedition Schwarz“ obavlja 80% od svojih godišnjih 80.000 transporta sa sopstvenim voznim parkom od 250 kamiona, a za preostalih 20% angažuje transportne partnere sa „TimoCom“-ove platforme. Za do 350 tura dnevno u danima kad ima najviše posla ovo preduzeće angažuje preko platforme kratkoročno i do 100 dodatnih izvršilaca usluga. Za razliku od sopstvenih kamiona, ovi transportni partneri koriste različite ponuđače telematskih sistema, koji prenose podatke u različitim formatima. Integrisanje brojnih interfejsova bilo bi ekstremno skupo i zahtevalo bi puno rada. Ali upravo su te informacije od ključnog značaja za preduzeće „Spedition Schwarz“, jer mu omogućuju da prati transporte:

– Isto kao i kod naših vozila, želimo da uvrstimo i podatke o lokacijama naših transportnih partnera u naš TMS, kako bismo tako mogli da izračunamo i vreme njihovog dolaska. Tačnije rečeno, za nas je izuzetno važno da rano prepoznamo odstupanja, pošto se u takvim trenucima još uvek mogu preduzeti odgovarajuće protivmere. Ako to nije moguće, onda makar klijentima možemo na jedan proaktivan način da objasnimo potencijalno kašnjenje –  objašnjava Oliver Oker, prokurista i menadžer zadužen za velike klijente u preduzeću „Spedition Schwarz“.

Kako je taj izazov rešen?

Želja klijenata preduzeća „Spedition Schwarz“ bila je pravi izazov za Luizu Tenes i Filipa Šmita, menadžere za proizvode u „TimoCom“-u. Već od uvođenja funkcije praćenja u 2013. godini, „TimoCom“ je postao i čvorište za podatke o lokacijama vozila korisnika platforme. Ovo je postignuto povezivanjem više od 230 ponuđača telematskih sistema. Kako bi preduzeće „Spedition Schwarz“ moglo da obrađuje podatke o lokaciji transportnih partnera, „TimoCom“ je razvio interfejs preko kog drugi sistemi mogu da pristupe GPS podacima i da preuzmu iste u jedinstvenom formatu. U ovom okviru je preduzeće „Arvato Systems“, koje je ponudilo rešenje, dalje razvilo ekstenziju za upravljanje transportom koju koristi i preduzeće Spedition Schwarz: best4log-x.

Oliver Oker i Luize Tenes

– Naš primarni cilj je da pružimo podršku klijentima u njihovom svakodnevnom poslovanju. Sa našim partnerom u ovom pilot poduhvatu, firmom „Spedition Schwarz“, kao i sa njihovim stručnjacima za IT, preduzećem „Arvato Systems“, uspeli smo da pokrenemo željeni interfejs u roku od mesec dana. Svi su bili veoma otvoreni, sve je proteklo besprekorno – objašnjava Luize Tenes iz „TimoCom“-a.

I „Arvato Systems“ vidi u realizaciji novog interfejsa veliku dodatnu vrednost:

– Zahvaljujući GPS interfejsu koji ostvaruje vezu sa „TimoCom“-om uspeli smo da unapredimo TMS za firmu „Spedition Schwarz“ i da još bolje podržimo digitalne radne tokove –  objašnjava Dirk Tigler, menadžer za velike klijente u firmi „Arvato Systems“.

Kakva je korist ostvarena?

– Ranije smo pružaoce usluga transporta koji koriste drugačije sisteme od naših morali da nazovemo telefonom i upitamo za status pošiljke i sve informacije smo unosili ručno u TMS. To oduzima puno vremena, a ni podaci nisu uvek bili 100% pouzdani –  priča Oliver Oker.

To potvrđuje i Filip Šmit:

– Dok god su za razmenu podataka potrebni i manuelni koraci, ceo proces je ne samo skuplji, pošto oduzima više vremena, već je i podložniji greškama.

Zahvaljujući GPS interfejsu, firma „Spedition Schwarz“ sada automatski može da vidi da li transportni partner kasni i može onda direktno da obavesti klijente. Korišćenjem ovog interfejsa, firma „Spedition Schwarz“ može da uštedi dosta vremena, i to kod čak do 100 kamiona dnevno, koliko ih angažuje dodatno preko „TimoCom“-a.

– Najvažnije je međutim što je porastao nivo poverenja i zadovoljstva kod naših klijenata – raduje se Oker.

Primer iz primene utire put i za druge korisnike platforme

Preduslov za korišćenje interfejsa je rešenje za praćenje TC eMap®,  koje je stavljeno besplatno na raspolaganje svim korisnicima „TimoCom“-a. Čak i manja preduzeća poboljšavaju time svoju konkurentnost, što potvrđuje i Oliver Oker:

– Izuzetno je lako dobiti odobrenje za korišćenje funkcije praćenja kod TimoCom-a. A efekat je ogroman! Time odmah ulivam više poverenja i delujem kao pouzdan transportni partner. Osim toga, ne sme se zaboraviti da praćenje pre svega štiti od krađe tovara.

GPS interfejs do TimoCom-a sada je na raspolaganju i drugim zainteresovanim klijentima.

– Interfejs funkcioniše kao neka vrsta univerzalnog utikača pomoću kog brzo i jednostavno možete da povežete sopstveni sistem – objašnjava Tenes. Za transportnu branšu to znači da se pomoću interfejsa sada i kratke transportne veze mogu automatski pratiti digitalnim putem. Ovo opet pomaže i izvršiocima kao i nalogodavcima transporta da postignu veći nivo transparentnosti, kvaliteta i sigurnosti na tržištu direktne trgovine.