Polovni kamioni – Kako izabrati najbolje vozilo po adekvatnoj ceni?

Nije lako doneti odluku o kupovini kamiona, najviše zbog toga što je u pitanju velika investicija. Kupovina novog kamiona je svakako najbolja opcija, a mi smo se raspitali kakva je ponuda polovnih vozila, koji su uslovi i cene.

Kada birate polovni kamion, pogledajte u kom je stanju, ko je bio prethodni vlasnik, kolika je kilometraža, kako je održavan… U Srbiji se i dalje najviše voze kamioni sa Euro 2 i 3 motorom, ali za međunarodni transport je najbolje da uzmete vozilo sa Euro 6 motorom.

U kompaniji „Volvo najtraženiji su tegljači  u kombinaciji sa poluprikolicom kao i kamionske šasije sa tandem prikolicom i to model FH, dok je kod kipera najcenjeniji model FM. Najtraženija su vozila od 2007. do 2014. godišta sa Euro 5 i Euro 6 normom.

–  Najviše se prodaju modeli 2009. i 2010. godišta u Euro 5 normi, a od 2013-2014. godišta vozila  u ponudi su već kamioni sa Euro 6 normom. Kada su u pitanju standardni tegljači sa poluprikolicom 70% je sa ceradom, 30% su hladnjače. Kod tandema velike zapremine  90% su sa ceradom. Kiperi se teško nalaze u dobrom stanju i uglavnom  ih prvi vlasnici koriste do samog kraja eksploatacije. Stalna je potraga za dobrim kiperima ali se teško nalaze – kaže za PlutonLogistics Danijel Rondić, menadžer prodaje polovnih vozila u kompaniji „Volvo“.

Cene kamiona sa Euro 5 motorom su drastično pale zbog Euro 6 modela. Modeli sa Euro 5 motorom koštaju od 10.000 do maksimalnih 40.000 EUR, dok su euro 6 od 35.000 do 60.000 EUR.

drumski_transport2_060414–    Inače, cene kamiona svake godine padaju. Puno je polovnih kamiona u Evropi. Ranije se dosta teretnih vozila iz Evrope prodavalo na Bliskom istoku, sada je ta linija gotovo zatvorena. Mali broj kamiona se proda u Africi ili Americi. Tako da velika ponuda obara cene.

Naš sagovornik kaže da samo mali procenat kupaca  direktno plaća vozila. Oko 90% ide na kredit i lizing.

–    Pored lizing kuća, i poslovne banke daju korektne uslove za kupovinu osnovnih sredstava svojim klijentima. Sa druge strane, mnogi kupci već imaju dugogodišnju i naprednu saradnju sa lizing kućama s obzirom na višegodišnje prisustvo  istih na našem tržištu. „Volvo“ takođe ima i svoju  kreditnu liniju koja finasira klijente prilikom prodaje svojih vozila. U kompaniji „Volvo“ postoji i mogućnost zamene starih vozila za nova uz doplatu, pri čemu se stara vozila dalje prodaju kao polovna kroz čitavu „Volvo“ mrežu prodaje polovnih kamiona u Evropi.  Pored takvog vida zamene, najčešći izvor polovnih kamiona je  Buy Back – kupovina novog kamina uz obavezujući ugovor ponovne kupovine tog kamiona od strane „Volvo“ korporacije posle dogovorenog broja godina i eksploatacije uz održavanje predmetnog vozila u „Volvo“ servisima.

–    U Evropi se na hiljade kamiona prodaje u  tom opcijom svake godine, dok će na našem tržištu Buy –Back ugovori krenuti da se realizuju tek 2019. i 2020. godine.

Firma GLACIER posluje više od 20 godina na tržištu Srbije i regiona. Dileri su holandske kompanije „Kleyn Trucks B.V.“  i najveći su  prodavci polovnih teretnih vozila na tržištu Srbije.

drumski_transport_060414 iz te firme nam kaže da se na njihovom  lageru nalaze vozila i mašine najčuvenijih proizvođača.

–    U svakom trenutku na lageru se nalazi 150 jedinica koje možete da isprobate na licu mesta, kao i da se dogovorite o načinu finansiranja izabranog vozila.

On navodi da su najtaženiji modeli vozila proizvođača Mercedes-Benz, MAN, SCANIA.

–    Najtraženija su  vozila starosti od 5 do 7 godina, koja su pogodna za finansiranje.  Po broju jedinica najtraženiji sa vozila iz lakog teretnog programa – dostavna i kombi vozila do 7 tona. Po finansijskom volumenu su to tegljači sa poluprikolicama i kiperi. Milosavljević kaže da se po pravilu, starija vozila (preko 7 godina) plaćaju u gotovini, dok  mlađa od 7 godina uglavnom idu na lizing ili kredit.

–    Najvažnije je od koga kupujete polovno vozilo – da li je ono provereno, sa pravom kilometražom, da li vozilo možete probati na licu mesta. Nekada par stotina evra jeftinije vozilo može da se pretvori u neiscrpan izvor problema. Dalje, uvek se treba vezivati za proverene dobavljače koji imaju kapaciteta  da odgovore  potrebama i u slučaju problema reaguju na adekvatan način.

Podeli na društvenim mrežama:

Slične teme...

„S-Leasing“ plasirao više od 700 mil E... Kompanija "S-Leasing", članica Erste Grupe u Srbiji obeležila je 15 godina rada, predstavivši rezultate poslovanja, ali i najnovije trendove na lizing...
MAN i „DB Schenker“ testiraju platooni... U maju 2017. godine MAN i "DB Schenker" su pokrenuli zajednički projekat autonomne vožnje u konvoju, sa testnim upravljačima MAN-a. Sada, test vozači ...
KAMIONSKI KARTEL: Da li imate pravo na odštetu? Evropska komisija je 2016. i 2017. godine kaznila sa rekordnih 3,51 mlrd EUR šest najvećih evropskih proizvođača kamiona - MAN, Daimler/Mercedes, Volv...
„Geely“ kupuje i udeo u švedskom proiz... Kineska kompanija "Zhejiang Geely Holding Group" je objavila da je s međunarodnom investicionom kompanijom "Cevian Capital" postigla dogovor o kupovin...
(FOTO) Bili smo na događaju „Truck Business ... Decembar je već tradicionalno rezervisan za susret transportne industrije. I ove godine, "Truck Business Fair 2017", održan 15. decembra u beogradskom...
Raste kupovina kamiona u Srbiji Tokom III kvartala 2017. godine uočava se porast broja prvi put registrovanih teretnih vozila, podaci su Republičkog zavoda za statistiku. Na osnovu t...
EU kaznila proizvođača kamiona „Skania“... Evropska komisija kaznila je švedskog proizvođača kamiona "Scania" sa 880 mil EUR zbog nameštanja cena. Komisija je navela da se "Skania" 14 godina...
„Ralu logistika“ počela saradnju sa ko... "Ralu" Srbija je ostvarila saradnju sa jednom od najvećih zapadnoevropskih logističkih firmi u hladnom lancu – "Nagel-Group", čime je postala deo mrež...