Srbiji nedostaje 6.000 vozača – Rešenje na pomolu?

Udruženje poslodavaca u drumskom saobraćaju odlučilo je da zatraži zakonske izmene kako bi se pomerila starosna granica za profesionalne vozače, jer ih u Srbiji nedostaje 6.000.

Gransko udruženje poslodavaca drumskog saobraćaja je podržalo inicijativu o hitnoj izmeni Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima, kojom bi se pomerila starosna granica za pristup profesiji profesionalnog vozača na 18 godina za C i CE kategorije, odnosno 20 godina za D i DE kategoriju vozila.

Ovo bi podrazumevalo da se uvede Probna dozvola C, CE, D i DE, ili dozvola za unutrašnji saobraćaj C,CE,D i DE, a koja bi važila samo unutar teritorije Srbije.

Vozači zaposleni u drumskom saobraćaju u Srbiji u proseku imaju 55 godina, često se angažuju i penzioneri, a dešavalo se da po ugovoru o delu budu angažovane i osobe starije od 70 godina.

O ovome se, između ostalog, razgovaralo na sastanku Poslovnog udruženja drumskog saobraćaja „Srbijatransport“ Beograd koji je u 9. oktobra održan u „Lastinom“ autocentru u Beogradu.

Ključna tema bila je upravo nedostatak profesionalnih vozača i inicijativa za izmenu Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima, u smislu korekcije starosne granice za profesionalne vozače.

Sa sastanka

Konstatovano je i da veliki broj profesionalnih vozača odlazi iz Srbije, ali i da ekonomska održivost transportnih preduzeća saobraćajnog sistema Srbije i logističke saobraćajne podrške društvu u velikoj meri zavise od profesionalnih vozača autobusa i teretnih vozila.

Vozači, kako je rečeno, najčešće odlaze u zemlje EU, pa tako trenutno ima 14 agencija koje prikupljaju dokumentaciju vozača za rad u inostranstvu. One im organizuju odlazak i polaganje za SPS sertifikate u Vinkovcima, gde sve to mogu da završe za dva dana. Takođe, rečeno je da od Nove godine Nemačka planira da otvori granice za vozače sa si-pi-si (SPS) sertifikatom.

Prevoznici su se saglasili da to može izazvati ozbiljnu destabilizaciju javnog drumskog autobuskog prevoza u velikim gradovima, gde bi bili ugroženi gradski i prigradski prevoz.

Jovica Vasiljević iz Sekretarijata za javni prevoz Beograda je kazao da do kraja sledeće godine svi profesionalni vozači u Srbiji treba da dobiju sertifikat za upravljanje motornim vozilima u Evropi poznat kao SPS. Oni će, dodao je, po pravilniku koji je na usvajanju u Ministarstvu saobraćaja, dobiti licencu besplatno na 5 godina bez naknadne obuke.

Sastanku su prisustvovali direktori velikih prevozničkih kompanija u Srbiji: SP „Lasta“, „Arriva Litas“, „Niš- ekspres“, GSP Beograd, „Srboeksport“, „Suboticatrans“, JGSP Novi Sad, PU „Panontransport“, kao i predstavnici Gradskog sekretarijata za javni prevoz grada Beograda i predstavnici sekretarijata za saobraćaj svih većih gradova u Srbiji.

Domaćin sastanka bio je Toni Gajić, generalni direktor SP „Lasta“, a predstavnici Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, kao i Agencije za bezbednost saobraćaja, nisu se odazvali pozivu na ovaj skup, saopšteno je iz SP Laste.

Podeli na društvenim mrežama:

Slične teme...

Kriza nedostatka vozača kamiona sada se širi po ce... Kompanije za evropski drumski saobraćaj bliže se krizi nedostatka vozača sa 150.000 slobodnih radnih mesta, navode nova istraživanja Transport Intelli...
Licence za profesionalne vozače – Nova uredba stiž... Do kraja godine očekuje se usvajanje podzakonskih akata koji će omogućiti punu primenu članova Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima, koji propi...
Promene kod tehničkog pregleda – Usvojene iz... Skupština Srbije usvojila je 9. novembra izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima Srbije, kojima se ukida odredba koja je predviđala tehničk...
Nemačka očajnički traži vozače – Zbog nedost... Jedna petina nemačkih kamiona je neiskorišćena. Jednostavno ne možemo dobiti više vozača - kaže Sebastian Lechner, član upravnog odbora Udruženja save...
Poskupljenje goriva i putarina, nedostatak vozača,... Stanje u transportu uopšte nije zavidno s obzirom na to da je transport privredna grana koja zavisi od mnogo spoljnih faktora kao što su cena goriva, ...
Licence za profesionalne vozače – detalji no... Do kraja 2019. godine svi profesionalni vozači u Srbiji treba da dobiju sertifikat za upravljanje motornim vozilima u Evropi poznat kao SPS. Oni će, p...
Zakon o bezbednosti saobraćaja definiše licence za... Novi Zakon o bezbednosti saobraćaja na putevima stupio je na snagu. Izmenama i dopunama predviđene su strože kazne za nasilničku vožnju, poput pretica...
Sve manje tovarnog prostora, sve više robe Slobodni tovarni kapaciteti u Evropi se sve više smanjuju, pokazuje "TimoCom" transportni barometar. U 4. kvartalu 2017. godine, na najvećoj transport...