U Austriji od 2019. dozvoljena vožnja autopilotom

Od 1. januara 2019. godine na mnogim autoputevima kroz Austriju biće dozvoljena vožnja automobilima sa „autopilotima“. U okviru akcionog paketa „autonomna mobilnost “ biće omogućeno da se sklone ruke sa volana, ako je u vozili instaliran „asistent za praćenje trake“, saopštio je ministar saobraćaja, inovacija i tehnologije Norbert Hofer.

Vožnja uz korišćenje „autopilota“ biće moguća samo na autoputevima, i samo kada se vozi u koloni, jer kod promene trake vozač mora ponovo preuzeti upravljanje. Vozilo, takođe, mora imati ugrađen sistem za deaktivaciju u slučaju potrebe.

Isto tako novo pravilo dozvoliće i autonomno parkiranje vozila, bez prisustva vozača u kolima. I tu postoji začkoljica, a ona je da se vozilo, prilikom parkiranja, mora nalaziti u vidokrugu vozača, a i automobil se ne sme kretati brže od 10 kilometara na čas.

Ministar Hofer namerava da uloži 65 mil EUR narednih godina u izgradnju takozvanog autonomnog saobraćaja, sa ciljem da Austrija bude među vodećim zemljama u Evropi kod teme „autonomna mobilnost“.

Pored toga Austrija planira i da uvede potpuni autonomni železnički saobraćaj. Vozovi bi tada mogli bez mašinovođe da se kreću, a prvi test “ Open rail lab “ pokrenut je u pokrajini Burgenland. Hofer smatra da će autonomno letenje brže biti rasprostranjeno nego autonomna vožnja.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.